Republica Cehă extinde controalele la granița cu Slovacia pentru încă 14 zile pentru a preveni intrarea ilegală a migranților în țară. Decretul a fost aprobat de guvernul ceh miercuri, 7 decembrie, și va rămâne în vigoare până pe 26 decembrie.

Controalele au fost introduse pe 29 septembrie, iar de atunci, poliția cehă a arestat peste 9.100 de imigranți ilegali și 130 de traficanți de persoane, notează Infostart.

Potrivit ministrului ceh de interne, Vít Rakušan, numărul migranților din Republica Cehă a scăzut de la introducerea măsurii, ceea ce înseamnă că este eficient controlul la frontieră. Șeful ministerului a anunțat, marți, că va cere cabinetului prelungirea măsurii cu 30 de zile, până pe 11 ianuarie. Vít Rakušan a spus la întâlnirea miniștrilor de interne slovac, maghiar și austriac de la Praga, că pot relaxa măsura în perioada sărbătorilor de Crăciun. Ca urmare, miercuri, guvernul a decis să prelungească data controalelor la frontieră cu doar 14 zile, până pe 26 decembrie. „Este o problemă sensibilă a relațiilor ceho-slovace, motiv pentru care am ales o soluție de compromis”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavský. „Pe de altă parte, nu este o problemă neapărat ceho-slovacă, ci una europeană. Problema migranților trebuie rezolvată la nivel european.”

Premierull slovac, Edurad Heger, a criticat însă deschis această mișcare în urmă cu o lună, afirmând că „ceea ce se întâmplă la granița ceho-slovacă nu poate continua”. Premierul slovac consideră că este esențială consolidarea protecției frontierei externe Schengen.

Majoritatea migranților ilegali reținuți de cehi sunt cetățeni sirieni care ajung în Slovacia prin Serbia și Ungaria și apoi încearcă să ajungă în Germania prin Republica Cehă. „Din punct de vedere al stopării migrației, protecția frontierei dintre Ungaria şi Serbia este crucială. Republica Cehă este pregătită să dubleze numărul ofițerilor de poliție care servesc acolo de la 40 la 80”, a declarat premierul ceh, Petr Fiala, la o conferință de presă la Praga.

Conform regulilor Schengen, controalele la frontieră pot rămâne în vigoare maximum șase luni, adică până la sfârșitul lunii martie. Totuși, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, a spus că nu vrea să aștepte primăvara și ar dori să discute o soluție cu partea slovacă, de exemplu, introducerea patrulelor comune de frontieră.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut