În TOP 10 profesii din Europa cu lipsă mare de angajaţi, șoferii de camion sunt pe locul al treilea, după zidari și dulgheri, potrivit unui studiu EURES privind penuria şi surplusul de forţă de muncă 2022, publicat de Agenția Europeană a Muncii (ELA).
Potrivit raportului, elaborat împreună cu Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă (Eurofound), deficitul de șoferi de camion este acut în 18 țări europene: Belgia, Elveția, Danemarca, Estonia, Germania, Finlanda, Franța, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia. În același timp, țări precum Grecia și Ungaria se laudă cu un exces de specialiști. „După o expansiune susținută în urma crizei financiare din 2008, economia europeană și piața forței de muncă au cunoscut o scădere bruscă în 2020 din cauza Covid-19. Ratele de inactivitate au crescut ușor în timpul pandemiei, dar în 2022 ratele de inactivitate au revenit la nivelul de dinainte de pandemie”
Dacă analizăm lipsa șoferilor din ultimii ani, atunci în fiecare an problema se agravează din ce în ce mai mult. De exemplu, în 2021, profesia s-a clasat pe locul al patrulea în acelaşi clasament european, realizat în 27 de țări ale UE, plus Norvegia și Elveția.
Una dintre cele mai izbitoare constatări a raportului este amploarea dezechilibrului actual dintre cererea de muncă și oferta de muncă în Europa. Aproape 400 de ocupații diferite au fost clasificate de cel puțin o țară ca fiind deficitară, în timp ce 321 au fost identificate de cel puțin o țară cu surplus. Există 38 de ocupații specifice care sunt clasificate în raport drept penurie larg răspândită. Cele 38 de ocupații cu deficit au fost dominate de trei grupuri de ocupații: meșteșugărești, ocupații din domeniul sănătății și legate de software.
Au existat, de asemenea, 37 de ocupații specifice care au fost clasificate ca ocupații excedentare pe scară largă.