Guvernul României vrea să oprească instruirea angajaților din instituții publice și să elimine finanțarea pentru studii și cercetări, conform unei ordonanțe privind gestionarea deficitului bugetar, avertizează Centrul de Formare APSAP. Măsura vizează toți angajații din aparatul bugetar, de la medici, personal medical auxiliar, personal din aviație, specialiști în securitate cibernetică, funcționari publici și alte categorii profesionale, punând în pericol sectoare vitale pentru funcționarea optimă a României. 

Consecințele vor fi devastatoare pentru calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor și imaginea României în UE. Mai mult, această măsură încalcă un drept și o obligație prevăzute în legislația muncii potrivit căreia organizațiile publice trebuie să asigure cursuri de instruire și perfecționare a angajaților cel puțin o dată la fiecare 2 ani. „Decizia de a elimina finanțarea pentru pregătirea profesională a bugetarilor survine într-un moment critic, când nevoia de educație, formare și perfecționare continuă este mai acută ca niciodată. Angajații din sectoare esențiale pentru sănătatea și siguranța cetățenilor au nevoie de pregătire constantă și actualizată pentru a proteja eficient românii. Reducerea competențelor personalului din aceste domenii va degrada calitatea serviciilor publice, va amplifica riscurile pentru siguranța cetățenilor și va afecta grav imaginea României pe plan internațional. Pe termen lung, măsura va submina competitivitatea și stabilitatea țării noastre pe scena globală”, declară Bogdan-Costin Fârşirotu, fondator al Centrului de Formare APSAP.

Această măsură, inclusă în ordonanța pentru măsuri fiscal-bugetare, art. 3, alin. 1, va avea efecte devastatoare cu atât mai mari cu cât, conform informațiilor apărute public la final de august, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prevede oprirea angajărilor la stat chiar și “în cazuri temeinic justificate”.

Cele mai drastice consecințe ale interzicerii formării profesionale sunt:

– Eroziunea calității serviciilor publice

– Încălcarea obligațiilor legale privind formarea continuă

– Degradarea capacității de reacție în situații de urgență

– Îngreunarea inovării și adaptabilității

– Creșterea costurilor pe termen lung

– Pierderea competitivității României pe plan internațional.

Această decizie poate duce la o criză majoră în sectoarele critice, ca sănătatea publică, aviație, siguranța țării și securitatea cibernetică, unde formarea continuă și perfecționarea profesională sunt esențiale pentru a face față provocărilor moderne și pentru a asigura protecția și bunăstarea populației.

Centrul de Formare APSAP face un apel la Guvernul României să reconsidere această decizie privind pregătirea profesională și să continue să investească în formarea și dezvoltarea profesională a bugetarilor, pentru a asigura un nivel ridicat de competență, încredere și siguranță în serviciile publice oferite cetățenilor României.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut