În primul trimestru din 2021, producătorii de paleți reutilizabili din lemn, marca Epal, au fabricat 2,98 milioane de unități (din care 1,81 milioane noi și 1,17 milioane reparate), cea mai mare valoare înregistrată într-o perioadă de trei luni. Acest lucru a fost raportat de asociația Conlegno, precizând că, faţă de aceeași perioadă din 2020, producția a crescut cu 7,5%, datorită mai ales paleţilor reparaţi (13%, față de 4% din cei noi). Numărul Fitok este, de asemenea, în creștere, certificând tratamentul fitosanitar corect al ambalajelor și al componentelor din lemn: 758.495 metri cubi de lemn au fost tratați în primul trimestru, cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă din 2020.

Aceasta este o veste bună pentru producători, dar ascunde o problemă serioasă pentru întregul lanț logistic: lipsa de paleți cauzată de deficitul de lemn și costul lor tot mai mare. Acest lucru a fost afirmat chiar de președintele Conlegno, Orlando Fravega, potrivit căruia, „în ciuda creșterii volumelor de producție, în ceea ce privește marjele va fi un an dificil pentru sector, din cauza prețului lemnului scăpat de sub control și deficitului de materii prime care va avea repercusiuni inevitabile asupra costului paleților, cu creșteri de la 50 la 100%“.
Această problemă nu afectează doar Europa, ci și Statele Unite, unde, de câteva săptămâni operatorii de transport și logistică și-au exprimat îngrijorările puternice. Asociația United Fresh Produce afirmă că, pe de o parte costul paleților a crescut cu 400%, iar pe de alta e dificilă recuperarea acestora din cauza lipsei de camioane și șoferi. Deci, în timp ce cei care trebuie să expedieze nu pot găsi paleţi sau îi găsesc la prețuri foarte mari, mii de ambalaje goale sunt încă în platformele logistice.
În Statele Unite, situația este și mai gravă, deoarece multe case sunt construite din lemn și, prin urmare, producătorii de paleți concurează cu companiile de construcții pentru a obține lemn. Ar exista alternativa paleţilor din plastic, dar și în acest caz prețurile materialului sunt în creștere și deja preţul e de aproape trei ori mai mare decât pentru paleţii din lemn. Asociația United Fresh Produce prezice că problema va rămâne cel puțin pe tot parcursul anului 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut