Sancțiunile și boicoturile împotriva Rusiei au accelerat căutarea alternativelor pentru legătura feroviară China-Europa, care a ajuns la 1,5 milioane TEU anul trecut. Pe această axă, Turcia începe să câştige în importanţă, preluând volume tot mai consistente.

Trenurile care pleacă din Turcia ajung la Xian în 3 săptămâni. Împreună cu porțiunea Europa-Turcia, timpul total de tranzit este de aproximativ 25 de zile. Acesta este încă mult peste timpul de tranzit în Coridorul de Nord, dar se preconizează că trenurile vor circula mai repede pe măsură ce numărul lor crește pe această linie.

Numărul de trenuri între China și Turcia a ajuns la 72 în ultimii doi ani (3.476 de containere), din care 62 de trenuri erau din China către Turcia și restul din Turcia către China. Însă cererea pentru această rută a izbucnit în ultimele săptămâni. Doar săptămâna trecută, cererea a ajuns la 2.000 de containere, din care majoritatea aparțin unor companii europene. Această cifră este aproape de cifra totală transportată în 2021, potrivit Rail Turkey.

Trenurile China-Turcia circulă pe o singură rută, Xian-Kosekoy, transportând 40-50 de containere de fiecare dată. Centrul de logistică Kosekoy, care este situat la est de centrul orașului Izmit, este stația de plecare/sosire pentru trenurile din China, care a preluat din nou traficul greu. Cele mai multe dintre ele sunt trenuri de companie, în care toate containerele aparțin unui singur client, dar sunt şi variante care transportă containere ale mai multor clienți. Dacă este un tren bloc către Europa, nu se oprește nicăieri pentru transbordare după încărcarea în vagoane turcești la granița cu Georgia (Akhalkalaki) și continuă spre Europa folosind Marmaray. Dacă nu, containerele sunt transportate de la Kosekoy la Halkali cu trenul și încărcate apoi pe un nou serviciu de containere către Ungaria, Austria sau Germania.

Kosekoy oferă avantajul unor servicii regulate de tren de marfă între Halkali prin Marmaray. Astfel, transbordarea se face rapid, ușor și ieftin către Halkali, de unde pleacă peste 20 de trenuri spre Europa în fiecare săptămână. Kosekoy este şi cel mai apropiat centru logistic cu conexiune feroviară pentru o zonă industrială uriașă care acoperă partea asiatică a Istanbulului, Izmit și Adapazari. Kosekoy este, de asemenea, cel mai apropiat terminal feroviar de Bursa și de mai multe porturi din Golful Izmit, inclusiv Derince, Dubai, Evyap și Yilport.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare