China va face din funcționarea nestingherită și stabilă a lanțurilor sale industriale și de aprovizionare o prioritate de vârf, deoarece încearcă să-și revigoreze economia industrială după crizele de Covid-19 din ultimele luni.

Sectorul industrial este coloana vertebrală și motorul de creștere al economiei chineze, a declarat Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației (MIIT) într-o teleconferință privind susținerea economiei industriale. Acesta a promis eforturi suplimentare în implementarea politicilor pentru a asigura o expansiune a sectorului industrial în cel de-al doilea trimestru.

Datele oficiale recente au arătat o creștere mai lentă a profiturilor marilor firme industriale din China. Întreprinderile, fiecare cu venituri anuale ale afacerii principale de cel puțin 20 de milioane de yuani (aproximativ 2,98 milioane de dolari SUA), și-au văzut profiturile crescând cu 3,5% de la an la an în primele patru luni din 2022, în contrast cu creșterea de 8,5% din primele trei luni.

Economia industrială chineză a primit o lovitură în ultimele trei luni, deoarece varianta Omicron a forțat fabricile din metropole precum Shanghai și Shenzhen și regiunea cu industrie grea din provincia Jilin să suspende producția. De la semiconductori de înaltă tehnologie, piese auto și electronice, până la industria textilă și a confecțiilor, activitățile fabricilor au fost perturbate şi au apărut blocaje logistice.

China a acționat rapid pentru a uniformiza transportul și logistica și a adoptat o serie de măsuri, cum ar fi „lista albă”, pentru a ajuta întreprinderile din regiunile afectate să reia producția și să garanteze furnizarea de piese, echipamente și produse esențiale.

O filială a Shanghai Challenge Textile a văzut aproximativ 1.350 dintre angajații săi revenind la muncă, deoarece a fost inclusă în primul lot de companii de pe „lista albă” a orașului în aprilie. „Guvernul local ne-a sprijinit pentru a face față penuriei de forță de muncă și transportului de materii prime”, a declarat Yang Shibin, președintele companiei. Producția a depășit deja nivelul de dinainte ca Shanghai să fie lovit de virus în urmă cu două luni, iar comenzile amânate din cauza epidemiei au fost recuperate.

Lenovo s-a confruntat cu provocări în producția de PC-uri. „Epidemia a afectat fabricile din Shenzhen în T12022, dar liniile de producție din orașele Hefei și Wuhan au continuat operațiunile normale, ceea ce a compensat pierderea”, a declarat Yang Yuanqing, președinte și CEO al Lenovo Group.

„Ar trebui să facem din funcționarea nestingherită și stabilă a lanțurilor industriale și de aprovizionare o prioritate de top în relansarea economiei”, a declarat ministrul MIIT, Xiao Yaqing. De asemenea, MIIT s-a angajat să sprijine şi IMM.

Provincia Sichuan a format 10 grupuri de lucru pentru stabilizarea lanțurilor industriale în fabricarea de electronice și echipamente, iar în provincia Henan, guvernul local a ajutat 40 de „firme mici gigant” să obțină credit pentru finanțare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare