Semiconductorii sunt al patrulea produs cel mai comercializat la nivel mondial, într-o industrie în valoare de 400 de miliarde de dolari în 2020. China încearcă să devină o țară autosuficientă în furnizarea de semiconductori, anunțând planuri de investiţii de 1,4 miliarde de dolari între 2020 și 2025, însă accesul ei la cele mai avansate tehnologii este încă limitat, potrivit Transport Intelligence.

În 2021, exporturile de dispozitive semiconductoare aproape s-au dublat, de la 2,1 miliarde dolari la 4,14 miliarde dolari (+97,1%), în timp ce importurile au crescut cu 20,4%, de la 2,23 la 2,69 miliarde dolari. Un raport emis de Asociația Industriei Semiconductorilor (SIA) estimează că industria semiconductorilor din China ar putea reprezenta 17,4% din vânzările globale până în 2024, în creștere de la 9% în 2020, dacă se va menține impulsul actual. Comerțul cu semiconductori este considerat vital de guvernul chinez, datorită dependenței pe care lumea o are de industrie, şi ca atare vine cu investiții sporite, subvenții guvernamentale și alte politici preferențiale care încurajează inovația chineză.

Un studiu din 2019 al OECD a constatat că cele patru companii de semiconductori susținute de stat din China au primit un total de 4,85 miliarde USD în împrumuturi sub nivelul pieței de la instituțiile financiare din China în perioada 2014-2018, iar aceste stimulente oferă un avantaj semnificativ de cost pentru firmele din China. Un raport din 2020 al Boston Consulting constată că preţul construirii și operării unei fabrici pentru semiconductori în China este cu 37% mai mic decât în S.U.A.

Cu toate acestea, există obstacole în calea Chinei în a deveni cu adevărat autosuficientă în lanțul de aprovizionare cu semiconductori. De exemplu China nu poate produce cipuri mai avansate decât cele de 14 nm, care ar fi necesare pentru cele mai recente modele de smartphone-uri. Producția de semiconductori necesită tehnologie avansată pentru a ține pasul cu producția de cipuri din ce în ce mai mică întâlnită în electronica modernă. În prezent, compania olandeză ASML este singura firmă din lume capabilă să realizeze mașinile complexe necesare pentru fabricarea celor mai avansate cipuri. O astfel de maşină costă aproximativ 140 de milioane de dolari și e vândută doar producătorilor giganţi de cipuri, inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), Samsung și Intel.

Apoi, creșterea sancțiunilor americane asupra exporturilor și importurilor de semiconductori din China a avut, de asemenea, un efect asupra pieței. De exemplu, Reuters afirmă că administrația Trump a organizat o campanie extinsă pentru a bloca vânzarea tehnologiei olandeze de fabricare a cipurilor de la ASML către China. Biden a continat sancțiunile împotriva Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), blocând companiile din SUA să exporte tehnologii avansate în China, din cauza temerilor că SMIC ar fi folosit tehnologia pentru nevoi militare. Fără acces la aceste tehnologii, China nu va putea deveni pe deplin autosuficientă în viitorul imediat, deoarece accesul la tehnologie trebuie să fie pus la dispoziția producătorilor chinezi.

Toate acestea au coincis cu o lipsă de cipuri la nivel mondial începută în timpul pandemiei de Covid, când lanțurile de aprovizionare din multe sectoare au fost afectate, în timp ce s-a observat și o creștere a cererii consumatorilor pentru dispozitive electronice. CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, consideră că acest deficit ar putea continua alţi câțiva ani înainte ca liniile de aprovizionare să poată satisface cererea consumatorilor.

China face pași în ceea ce privește autosuficiența pe piața semiconductorilor, încurajarea guvernului fiind văzută în formele de investiții de capital și alte politici preferențiale. Cu toate acestea, China se poate baza doar pe aprovizionarea internă pentru anumite producții de semiconductori, tehnologia mai avansată nefiindu-i încă la îndemână.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare