Alcoolul metilic (metanolul) are multe aplicații utile în industrie, fiind folosit, printre altele, ca solvent. Acum, potrivit chinezilor de la Geely, acesta poate fi folosit chiar și pentru alimentarea camioanelor. După 17 ani de studii, compania a început săptămâna trecută testarea vehiculului cu metanol ecologic (e-metanol) în Europa, în portul danez Aalborg.

Concernul Geely a decis să devină pionier în utilizarea metanolului pe camioane. În urmă cu trei ani, Geely a prezentat unitatea tractor echipată cu un motor cu ardere internă alimentat cu alcool metilic. Vehiculul a fost apoi anunţat ca fiind primul camion de acest tip destinat producției de serie. Noua tehnologie, care a necesitat 17 ani de experiență, va fi acum testată în Europa, în Danemarca. Vehiculul, care va deservi portul Aalborg, este promovat ca o modalitate complet nouă de transport ecologic: arderea alcoolului metilic emite cu 80% mai puține substanțe nocive (oxizi de azot) decât motorina. Emisiile de particule au fost practic eliminate, iar cele de gaze cu efect de seră pot fi reduse prin utilizarea alcoolului organic. Se numește e-metanol și este produs folosind energie electrică din surse regenerabile. Danemarca dorește să promoveze acest tip de combustibil deoarece oferă o soluție pentru stocarea surplusului de energie regenerabilă și stabilizarea rețelei electrice a țării. Danemarca a stabilit, de asemenea, o infrastructură puternică pentru producția, depozitarea și transportul combustibilului metanol.

Vehiculul M100 propus de Geely pentru testare este echipat cu un motor de 12,5 litri, ce oferă 460 CP. De asemenea, are o cabină de dormit cu dimensiuni europene, care îndeplinește standardele de siguranță ale UE. Mașina îndeplineşte, de asemenea, standardele de emisii Euro 6, iar rezervoarele sale de combustibil din oțel pot conține un total de 1.130 de litri de metanol.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare