Studiul Industrial Rents Map, realizat de Colliers, a relevat că valoarea terenurilor industriale din Regatul Unit a crescut, în medie, de la 1,5 milioane de lire sterline pe acru în T1 2023, la 1,8 milioane de lire sterline pe acru în T3 2023.

Potrivit Industrial Rents Map, „chiria medie primară din Marea Britanie pentru depozitele mari de distribuție (100.000 ft²+) a crescut cu 6,6% semestrial și cu 10,1% anual, la 10,90 lire pe ft² în T3 2023”.

Între timp, chiriile pentru unitățile mai mici și cu mai multe închirieri au crescut cu 9,3% de la an la an, ajungând la 14,20 GBP pe săptămână.

Len Rosso, Head of Industrial & Logistics la Colliers, a declarat: „La începutul anului, sentimentul de pe piață era negativ – existau previziuni despre una dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate și despre costurile mai mari ale împrumuturilor care ar avea ca rezultat o serie de vânzări forțate – dar în cele din urmă acest lucru nu s-a concretizat și vedem rezistență la unii investitori, în special cei care deţin suficient numerar, concentrați pe termen mediu și lung. În același timp, proprietarii de terenuri țin la un preț care cred că reflectă valoarea activului lor pe termen mediu, mai degrabă decât să aibă o reacție bruscă la dinamica actuală a pieței.”

Potrivit Logistics Manager, Len Rosso a prezis că chiriile vor continua să crească pe tot parcursul anului, în ciuda nivelurilor mai scăzute de utilizare.

Andrea Ferranti, șeful de cercetare industrială la Colliers, a adăugat: „În ciuda condițiilor economice dificile, valoarea terenurilor a crescut datorită cererii rezistente a ocupanților, creșterii robuste a chiriilor, apetitului puternic al investitorilor pentru investiții cu valoare adăugată și lipsei acute de terenuri de dezvoltare, în special în Londra. Rămânem optimiști cu prudenţă că va exista o creștere susținută a chiriilor și investitorii vor acţiona din nou de îndată ce vor avea încredere în normalizarea politicii monetare.”

* 1 acru = 4.046 m2

* 1 ft = 0.3048 m

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut