Pe o piață a construcțiilor și utilajelor de construcții cu creștere semnificativă, Bergerat Monnoyeur (BM), dealer Cat® și parte a Grupului Monnoyeur, a anunţat pentru finalul de an depășirea bornei de 150 de milioane de euro, ceea ce poziționează compania în top 500 cele mai mari companii din România. 

“Cu evoluții oscilante pe componente, volumul lucrărilor de construcții înregistrează o creștere totală de circa 14% pe parcursul primelor 9 luni din acest an, consolidând rolul unui sector strategic în creșterea economiei. Deşi componenta construcțiilor rezidențiale înregistrează o contracție cu 6% pe fondul scăderii cererii ca urmare a majorării dobânzilor, creșterea sectorului de construcții inginerești cu 34% din acest an este fără precedent în ultimele decenii și este puternic susținută de investițiile realizate din fondurile europene sau PNRR. Cred că un potențial interesant de creștere pe termen mediu îl vor avea și construcțiile nerezidențiale, în special pe componenta parcurilor logistice, a căror suprafață totală s-a triplat în ultimii șapte ani”, a declarat Iancu Guda, analist financiar.

Anul 2023 reprezintă un an record în evoluția pieței utilajelor de construcții din România și va înregistra circa 3.800 de utilaje vândute. Impulsul s-a datorat extensiei programului de finanțare derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare, precum autostrăzile. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33% (1 din 3). ”Piața se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creșterea numărului de utilaje specializate, așa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5 t la 90 t. În 2023, excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute și 1 din 4 excavatoare este Cat”, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur, în cadrul conferinţei ”Rezultate, realizări și provocări pe piața utilajelor de construcții”.

Structurarea pieței ține de jucătorii din industrie, dar și de mediul politic și social. O dezvoltare a întregului ecosistem presupune o participare activă, astfel încât să avem o mai bună predictibilitate a pieței – ceea ce este mai greu de determinat dintr-o singură direcție.

Rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în timp de la 79% pentru programul 2007-2013, la 83,04% pentru programul 2014-2020, datorită  extensiilor de timp acordate de la an la an. Ceea ce ne arată că este o corelație directă între finanțările europene și evoluțiile din piață, dar nu ne asigură și o predictibilitate pentru anii care vor urma – dacă nu se păstrează acest trend al absorbției. ”Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri cheie de a-și susține partenerii și clienții prin consultanță pentru obținerea de fonduri europene, cu perioade de grație pentru clienții fideli, programe de finanțare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garanție. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum și optimizând utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpulul la relanti și cu 7% a amprentei de carbon prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie are un calendar bine stabilit pe partea de inovație pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului”, a declarat Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur România.

În cadrul conferinței s-a analizat impactul măsurilor fiscale care se anunță, precum și provocările pe care le au companiile care ar putea beneficia de finanțările din PNRR. Privitor la relația beneficiar-consultant-autorități, Dan Bold, consultant REI, a punctat: dificultățile de gestionare și respectare a unor termene în programele de finanțare, precum și la nivel de comunicare și pregătire a acestora. Bold a venit cu o serie de recomandări, precum: reconfirmarea surselor de cofinanțare, efectuarea studiilor de piață corespunzătoare pentru a putea proba în timp util contribuția proprie, pentru a accelera procesele de implementare.

Una dintre direcțiile principale pe partea de formare susținută de Bergerat Monnoyeur este Școala Operatorilor, prin programe care se desfășoară pe șantierul și cu utilajele clientului pentru o eficiență sporită, precum și Cursuri de Mașinist pentru terasamente, acreditate de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, cu 100 de ore şi 65 de ore de practică.

Bergerat Monnoyeur România face parte din Monnoyeur, un grup cu aproximativ 1.000 de angajați în România (Bergerat Monnoyeur, IPSO, SITECH).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut