
După cum relatează publicaţia olandeză Ttm.nl, Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat recent într-o problemă referitoare la transportul rutier al containerelor goale ca parte a transportului combinat, hotărând că transportul în cauză nu intră sub incidența regulilor de cabotaj și, prin urmare, amenda de 8.000 de euro aplicată unui transportator român nu a fost întemeiată.
CJUE a cercetat dacă transportul containerelor goale, în special înainte de încărcare sau după descărcare, ar trebui considerat parte a transportului combinat sau dacă ar trebui să fie supus regulilor mai stricte de cabotaj, plecând de la faptul că, în 2020, BAG a efectuat două controale la Contargo Rhein-Neckar GmbH și s-a opus celor 60 de transporturi efectuate de compania românească TIM-Trans Impex în perioada 6 mai – 27 mai 2019. TIM-Trans Impex a fost acuzată că a transportat containere goale fără tratamentul preferențial prescris pentru transportul combinat, depăşind limita de trei călătorii de cabotaj în șapte zile, ceea ce a dus la o amendă semnificativă de 8.625 de euro.
Administratorul companiei a susținut că transportul de containere goale era parte integrantă din contractul mai larg de transport de containere încărcate, care făcea obiectul tratamentului preferențial al transportului combinat în temeiul Directivei 92/106. În ciuda acestei poziții, BAG a aplicat amenda, considerând că transportul containerelor goale înainte de încărcare sau după descărcare este supus restricțiilor de cabotaj din Reg.1072/2009.
Curtea de Justiție a hotărât însă că transportul containerelor goale, atunci când are loc în legătură directă cu transportul de mărfuri, este o parte inseparabilă a transportului combinat, citând Directiva 92/106 și subliniind scutirea care permite transportatorilor să desfășoare activități inițiale și/sau finale de transport rutier ca parte a transportului combinat, scutiți de cerințele mai stricte de cabotaj din Reg.(CE) 1072/2009.