Problemele unui laborator din Bulgaria care inspectează exporturile din Turcia către țările europene provoacă întârzieri mari pentru camioanele de la granița comună, impactând companiile exportatoare de fructe și legume din Turcia, scrie Hurriyet Daily News.

Necazurile au apărut încă din aprilie, dar în ultimele 10 zile problemele s-au agravat. Camioanele trebuie să aștepte cel puțin 3-4 zile la punctul de trecere a frontierei Kapikule. Deoarece livrările sunt întârziate, companiile turcești exportatoare trebuie să plătească compensații clienților din Europa. „Problemele de la laboratorul din Bulgaria au apărut pentru prima dată în aprilie, dar au fost rezolvate pe moment. Acestea au reapărut însă în august și au continuat de atunci, devenind acute”, a declarat Ümit Rıza Çavuşoğlu, șeful Asociației Exportatorilor din Mediterana de Vest.

Parcările pentru camioane atât pe partea bulgară, cât și pe cea turcească sunt pline acum din cauza așteptărilor îndelungate. Cauza principală este situația politică din Bulgaria, potrivit lui Çavuşoğlu. „În ultimele 20 de luni, au avut loc cinci alegeri, dar nu a fost format niciun guvern. Sunt alte alegeri în martie și, dacă iese un guvern, problemele ar putea fi rezolvate. Până atunci, companiile se află într-o situație dificilă, riscând amenzi.”

Çavuoğlu a menționat că în trecut analiza produselor se făcea la frontieră, dar ulterior au început să fie trimise mostre la Sofia pentru inspecții. „Acest laborator este operat de o companie privată și există o problemă între aceasta și oficialii bulgari. De aceea, doar mărfurile din 15-20 de camioane sunt inspectate zilnic.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut