În 2021, comerțul maritim internațional a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie și a atins 12 miliarde de tone transportate, ceea ce s-ar putea traduce prin aproximativ 1,5 t per locuitor al pământului. Potrivit celui mai recent raport săptămânal al analistului Clarksons, comerțul internațional pe mare în 2021 a crescut cu 3,4%, atât în volume (tone), cât și în distanțe (tone mile).

În 2021 s-au recuperat volumele a aproximativ 400 de milioane de tone care se „pierduseră” în 2020 din cauza impactului pandemiei. În timp ce cea mai mare recuperare a implicat cerealele, care au crescut cu 9,1%, transportul de gaze naturale lichefiate (LNG) a urmat îndeaproape, cu o creștere de 6,9% față de 2019.

De asemenea, transportul gazelor petroliere lichefiate (LPG) a înregistrat o revenire semnificativă (+6%), datorită cererii mai mari din partea Chinei pentru industria sa petrochimică. Poziţia a patra în clasament a revenit containerelor. Volumul cutiilor manipulate a crescut cu 4,7% față de 2019, în principal datorită măsurilor de stimulare adoptate în diverse țări, trecerii de la „consum de servicii” la „consum de bunuri” și îmbunătățirii generale a tendințelor macroeconomice.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare