În ziua în care Parlamentul European a votat pentru interzicerea vânzării de mașini și de vehicule utilitare ușoare cu motor cu combustie internă până în 2035, Comisia Europeană a anunțat noul plan de decarbonizare a vehiculelor grele. Acest text va trebui să ajungă în continuare în Negocierea Tripartită (Trilog), dar nu conține o interdicție de vânzare pentru motoarele cu ardere internă.

Textul legislativ care va fi supus Trilogului (negocierii între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană) modifică obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 impuse producătorilor: în loc de 30% față de anul de referință 2019, acestea ar trebui să fie de 45%. Acest obiectiv se aplică emisiilor medii (măsurate cu instrumentul Vecto) ale tuturor vehiculelor noi vândute într-un an pe teritoriul european. Ținta va fi apoi crescută la 65% în 2035 și la 90% în 2040, dar acest lucru lasă ușa deschisă vânzărilor de motoare diesel sau pe gaz până la acea dată.

În plus, textul Comisiei va introduce obiective pentru echipamentele remorcate, care vor lua în considerare, printre altele, emisiile de particule ale pneurilor și frânelor. Acesta este, de asemenea, unul dintre pilonii viitorului standard Euro 7, despre care încă se discută, dar despre care producătorii spun că va fi contraproductiv, deoarece îi va forța să-și repartizeze bugetele de cercetare pe mai multe tehnologii.

Potrivit Transportmedia.be, reacțiile la noul plan al CE sunt mixte: producătorii spun că vor analiza textul integral al propunerii înainte de a face o declarație prin intermediul ACEA, dar avertizează că obiectivul pentru 2030 poate fi atins doar dacă infrastructura de încărcare se dezvoltă rapid. Asociațiile au alte păreri: Transport & Environment regretă că nu există o interdicție totală a vânzării de camioane cu motoare cu ardere, în timp ce ICCT califică obiectivele stabilite ca fiind „realizabile” și un important pas înainte.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut