Comisia Europeană (CE) a propus o perioadă de grație până la sfârșitul anului pentru camioanele și autobuzele înmatriculate din 21 august 2023 pentru a fi echipate cu noul tahograf inteligent versiunea 2 (Smart Tacho 2 – SMT2) atât pentru transportul național, cât și internațional, după cum solicitase şi IRU.

Statele membre pot oferi operatorilor posibilitatea ca, până pe 18 august 2025, să echipeze vehiculele grele înmatriculate între 21 august 2023 și 31 decembrie 2023 cu dispozitive SMT2. Această dată este aliniată cu termenul limită de echipare pentru vehiculele care nu sunt dotate cu dispozitive SMT2 angajate în operațiuni de transport internațional.

„Ne bucurăm că CE ne-a ascultat. Pur și simplu nu sunt suficiente dispozitive tahograf inteligente 2 disponibile în acest moment. Fără această perioadă de grație, zeci de mii de camioane și autocare noi ar fi rămas blocate în depozite și parcări în întreaga UE. Mai multe state membre au decis unilateral să ofere o perioadă de grație, dar suntem bucuroși să vedem că CE a dat dovadă de leadership propunând o abordare coordonată și armonizată. Dacă noile vehicule de ultimă generație nu pot fi livrate cu dispozitive tahograf inteligente 1, împiedicăm practic funcționarea vehiculelor mai ecologice, punând în pericol obiectivele de reducere a CO2 ale Europei”, a declarat Raluca Marian, director IRU EU Advocacy.

IRU a subliniat că noile dispozitive au multe avantaje. În comparație cu tahograful inteligent de prima generație, SMT2 include funcții suplimentare, cum ar fi înregistrarea automată a trecerii punctelor de frontieră și capacitatea de a vizualiza datele de la distanță. SMT2 este un instrument cheie pentru monitorizarea conformității cu reglementările UE privind perioadele de conducere și odihnă, cabotajul și chiar detaşarea șoferului. „Invităm Comisia Europeană să stabilească un sistem de monitorizare a procesului de echipare. De asemenea, IRU va stabili propriul sistem de monitorizare pentru a putea reacționa la timp în cazul în care procesul va întârzia”, a conchis Raluca Marian.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare