Centrul de Cercetare Strategică a publicat un studiu conform căruia companiile străine care și-au limitat activitățile sau și-au închis afacerile în Rusia au pierdut circa 200-240 de miliarde de dolari de la sfârșitul lunii februarie 2022. Din acestea, 7090 de miliarde de dolari aparţin afacerilor care au decis să iasă complet de pe piața rusă. Companiile americane și britanice au suferit cele mai mari pierderi, relatează RBC.

La începutul lunii septembrie, 34% dintre cele mai mari companii străine care operează în Rusia și-au limitat activitățile în țară, 15% au decis să o părăsească prin transferul către un nou proprietar, iar 7% au anunțat o ieșire completă de pe piață, fără a vinde afacerea. Afacerile din industria petrolului și gazelor, din domeniul bancar, auto și alimentar au suferit cele mai mari pierderi, în timp ce pierderi minime au fost în domeniul electrocasnicelor, microelectronicii, afacerilor și serviciilor IT. „Totuși, la nivelul economiilor naționale ale majorității țărilor ale căror companii părăsesc Rusia, pierderile nu depășesc 1% din PIB. Pierderile Finlandei (2% din PIB), Suediei (1,5% din PIB), Marii Britanii (1,3% din PIB) sunt ceva mai mari. Însă la nivelul companiilor individuale, pierderile pot fi mai mari. Potrivit unui studiu BBC din iunie, pentru majoritatea companiilor străine din sectorul de consum, Rusia a reprezentat mai puțin de 10% din venituri”, a comentat Olga Belenkaya, șefa departamentului de analiză macroeconomică la FG Finam.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare