Potrivit celui mai recent studiu realizat de Consiliul Coordonator pentru Logistică (CLC) din Rusia pe 527 de companii din industrii cheie – industrie, logistică, retail, distribuție – pe orizontul de 1–2 ani, mai mult de jumătate (50,85%) dintre respondenți prevăd o agravare critică a deficitului de personal în logistică, ceea ce ar putea duce la întreruperi ale activităților operaționale.

În același timp, fiecare al patrulea respondent (25,61%) consideră că problemele cu personalul nu numai că pot crea restricții în dezvoltarea afacerii, ci reprezintă și o amenințare directă la adresa sustenabilității companiilor. Aproximativ 30–35% dintre companiile chestionate consideră că lipsa de personal va aduce probleme semnificative și critice pentru afaceri. Problema este deosebit de acută pentru operatorii de logistică și întreprinderile industriale. Astfel, 31,46% dintre reprezentanții companiilor de logistică au remarcat că deficitul de personal va avea un impact negativ asupra activităților acestora în viitorul apropiat. O evaluare similară o oferă reprezentanții sectorului industrial (28,92%). Respondenții au identificat capacitățile limitate ale companiilor în ceea ce privește motivarea angajaților (salariu + pachet social) drept principalul obstacol în calea eliminării deficitului de personal față de angajatorii din alte domenii (43,83%). Retailul și distribuția resimt cele mai acute constrângeri bugetare. Următoarele restricții cele mai frecvente au fost asociate cu nivelul scăzut de automatizare a proceselor în logistică/producție (36,24%). În același timp, șefii de logistică (34,55%) prevăd o creștere semnificativă a cifrei de afaceri cu 10–20%, ceea ce ar presupune o creștere a necesarului de personal.

Companiile iau în considerare diverse scenarii pentru a depăși lipsa de personal: prin optimizarea proceselor (peste 38,14%), automatizare si robotizare (circa 18,98%), implementarea sistemelor de motivare (17,46%) si creşteri salariale (10,82%). Întreprinderile industriale se concentrează în principal pe optimizarea proceselor tehnologice pentru a rezolva problema deficitului de personal (43,37%). În ceea ce privește robotizarea, retailul se află pe primul loc cu o marjă bună (25,49%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut