Penuria de forță de muncă încă nu se atenuează, potrivit unui sondaj recent realizat de Camera de Comerț și Industrie din Budapesta. Iar László Koji, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor în Construcții (ÉVOSZ), oferă mai multe detalii despre subiect publicaţiei Infostart.

Sute de companii din Budapesta și din mediul rural au fost întrebate despre cele mai mari obstacole cu care se confruntă pe piață, iar 90% dintre respondenți au pus pe primul loc deficitul de muncitori calificați și de ingineri, potrivit lui László Koji.

Industria construcțiilor are aproximativ 375.000 de angajați la nivel național, iar în prezent, jumătate dintre aceștia pot fi muncitori calificați și ingineri, deşi, în ultimii ani, numărul în creștere a fost format în principal din muncitori și auxiliari. „Încă nu sunt destui muncitori calificați și ingineri – industria construcțiilor ar putea angaja câteva mii”, a repetat președintele ÉVOSZ.

Deși există o penurie a tuturor ocupațiilor de bază la nivel național, capitala are cel mai mic număr de angajaţi, în special în construcții și instalații electrice, precum și în construcţia de acoperișuri și tinichigerie. Potrivit lui László Koji, pentru ca un antreprenor să câştige un muncitor calificat, nu poate face altceva decât să plătească mai mult decât antreprenorul „vecin” și să-l angajeze legal. „În cazul angajării pe termen lung, majoritatea lucrătorilor întreabă despre transportul la muncă, acolo unde este posibil, cazare, locuință, precum și despre probleme de securitate și sănătate în muncă. Însă competiția nu mai este doar pe teritoriul țării, ci şi pe scena internațională, a punctat expertul. Adică, dacă muncitorul nu este prețuit, va merge la muncă în Europa de Vest.”

Din cei 375.000 de oameni angajați în industria construcțiilor, 30-35.000 pot aparţine țărilor terțe (non-UE), inclusiv 15.000 de muncitori ucraineni care s-ar putea pot integra uşor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut