În vreme ce giganții lituanieni se mută în Polonia, companiile poloneze de transport se mută pe scară largă în Germania, forţate fiind de Pachetul Mobilitate al UE şi de Acordul polonez. După cum a raportat Rzeczpospolita, recent, câteva sute de transportatori polonezi au decis să înființeze operațiuni de cealaltă parte a graniței. Potrivit Deutsche Welle, la fiecare câteva zile este depusă o cerere de înregistrare a unei companii poloneze la Registrul Comerțului din Frankfurt (Oder).

Potrivit Rzeczpospolita, câteva sute de astfel de aplicații au fost deja aprobate în toată Germania, ceea ce le permite să opereze acolo fără restricții impuse companiilor străine de reglementările Pachetului Mobilitate. Astfel de decizii pot fi explicate prin noi restricții privind cabotajul, precum și prin modificarea sistemului de remunerare a șoferilor. „Angajarea lucrătorilor în transportul rutier în Germania începe să fie mai profitabilă decât în Polonia. Cu aceleași condiții de salarizare convertite din zloţi în euro, angajatorul poate economisi mai mult cu costurile angajaților, iar angajatul său primește aceeași sumă sau chiar mai mult”, spune Agnieszka Bollmann, șeful companiei de consultanță Bollmann und Partner.

Cu toate acestea, nu se poate presupune că toate flotele mai mari din Polonia se vor muta acum în Germania. Trebuie amintit că Polonia este cunoscută pentru eliberarea generală a permiselor de angajare a șoferilor din afara Uniunii Europene, în timp ce în Germania este deja foarte dificil. Drept urmare, dacă o anumită companie se bazează pe angajați din Ucraina sau Belarus, camioanele sale vor rămâne mai degrabă cu plăcuțele poloneze. Acest lucru poate explica și de ce giganții lituanieni nu au mers mai departe, spre vest.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare