Companiile mici se conformează cel mai greu legislației mediului privind implementarea măsurilor de prevenire și de reducere a cantității de deșeuri, dar și a atingerii obiectivelor de valorificare, deși sunt obligate de lege întrucât există costuri care trebuie bugetate. Astfel, firmele îşi pot reduce costurile cu 50% odată ce implementează un program eficient de management al deșeurilor și un sistem corect și complet de îndeplinire a obligațiilor către Administrația Fondului de Mediu (AFM), arată firma de consultanță și audit de mediu, Green Environment Support.

România este încă departe de obiectivele de reciclare stabilite la nivelul UE și de media europeană, mai exact nivelul de reciclare este de aproximativ 11-12% din deșeurile municipale comparativ cu aproape 50% – media europeană.

Companiile riscă amenzi între 5.000 și 70.000 de lei per contravenție identificată, iar neregulile găsite în firme sunt numeroase având în vedere că și controalele din partea autorităților statului sunt din ce în ce mai frecvente. De altfel, companiile care dețin autorizație de mediu trebuie să realizeze și să implementeze un program de prevenire a producerii deșeurilor, care trebuie depus anual la ANPM.

Un management eficient al deșeurilor presupune identificarea lor corectă și completă şi amenajarea unui spațiu de depozitare a deșeurilor, care conform legii trebuie să fie pe o platformă betonată, și acoperit, ferit de intemperii. Apoi, fiecărui tip de deșeu identificat îi vor fi atribuite denumirea și codul corespunzător în dreptul spațiului de depozitare. Predarea deșeurilor se va face doar către colectori autorizați și vor fi completate formularele de încărcare-descărcare. Pentru agenții economici este obligatoriu ca evidența gestiunii deșeurilor să fie întocmită lunar, iar anual să fie depus raportul de deșeuri. “Deșeurile trebuie văzute ca o resursă, nu ca pe încă o problemă pe care o au de gestionat agenții economici, o resursă pe care companiile o pot valorifica întrucât anumite tipuri de deșeuri pot fi comercializate. Multe companii nu cunosc pe deplin obligațiile pe care le au față de autorități sau nu știu să interpreteze corect normele legislative. Sunt companii care consideră că este suficient să dețină o autorizație de mediu sau să aibă contracte de colectare a deșeurilor. Noi le ajutăm să prevină și să reducă cantitatea de deșeuri și, implicit, să evite sancțiunile ridicate din partea autorităților. Evaluăm obligațiile companiei din punct de vedere al protecției mediului, verificăm dacă și ce măsuri au luat până la momentul respectiv și identificăm riscurile și soluțiile pentru conformarea cu legislația mediului. După implementarea măsurilor necesare, costurile cu gestionarea deșeurilor vor scădea fără a lua în calcul evitarea posibilelor amenzi care pot surveni în lipsa conformării”, explică Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Există mai multe soluții pentru reducerea cantității de deșeuri generate în companii. Cea mai rapidă și la îndemână soluție o reprezintă diminuarea deșeurilor menajere, de exemplu, companiile din producție pot reintroduce deșeurile în fluxul tehnologic prin reciclarea plasticului.

Agenții economici nu reușesc să recicleze suficient din diverse motive, printre care lipsa unei organizări interne eficiente și lipsa unor soluții foarte bine puse la punct pe zona de colectare și reciclare. O logistică mai bună a anumitor operatori economici din domeniul colectării, plus investițiile și atragerea de fonduri, ar ajuta la acest capitol. “În toate domeniile de activitate există companii care se conformează legii și companii care nu iau absolut nicio măsură. În general, societățile mari pun la punct tot ce este necesar legislativ, cu câteva excepții, sau aspecte omise și chiar sunt solicitări în acest sens și din partea clienților lor. În firmele mici procesul de conformare este mai lent, dar numărul celor care implementează măsuri în această direcție este în creștere.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut