Mai multe autorități din comunitatea autonomă spaniolă Castilla y Leon din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri au semnat un protocol de colaborare pentru a promova formarea șoferilor profesioniști. Consiliul urmează a finanța până la 75% din costul de obținere a permiselor C și C+E și a certificatului profesional. Protocolul a fost semnat de ministrul dezvoltării și mediului, Juan Carlos Suárez-Quiñones, președintele Federației Școlilor de Conducere auto din Castilla y León (FACALE), Arcadio González, directorul general al Transporturilor, Ignacio Santos, și de președintele Federației Companiilor pentru Transportul de Mărfuri pe Șosea din Castilla y León (FETRACAL), Juan Luis Feltrero.

Semnarea acestui protocol implică lansarea unui proiect-pilot care răspunde necesității de a rezolva problema lipsei de profesioniști cu pregătire adecvată în sectorul transporturilor, situație care a fost evidențiată atât de sectorul transporturilor, cât și de școlile de șoferi.

Colaborarea încearcă să rezolve această situație prin articularea politicilor publice care oferă o soluție la această problemă și promovează ocupabilitatea în sectorul transportului de marfă. Cifrele estimate de asociațiile sectoriale plasează cererea de șoferi la aproximativ 1.500 în Castilla y León.

Consilierul Suarez Quiñones a încurajat toate asociațiile de transport să adere la proiect, având în vedere importanța acestuia pentru sector.

În plus, Protocolul include aspecte precum pregătirea șoferilor ca răspuns la cerințele companiilor din sectorul transportului rutier, îmbunătățirea calității și calificării în sectorul de activitate menționat; acțiuni de sprijinire a instruirii; transferul metodelor inovatoare de lucru aplicate instruirii; schimb de idei și bune practici; organizarea de ateliere, seminarii sau întâlniri pentru a analiza cerințele de calificare din sectorul transportului rutier și pregătirea studiilor cu privire la diferite aspecte legate de instruire.

În Castilla y León, sectorul transporturilor contribuie cu mai mult de 3% din PIB-ul regional (1.800 de milioane de euro), are aproximativ 94.000 de angajați și este activitatea regională care generează cea mai mare cifră de afaceri din sectorul serviciilor, aproape de 30%. „Un sector care a fost esențial în timpul pandemiei și care prin munca și efortul său a devenit o prioritate pentru societate și principalul actor în garantarea menținerii fluxului de bunuri esențiale care a permis ca situațiile de lipsă de aprovizionare să nu aibă loc, uneori oferind servicii în situații dificile și cu niveluri de profitabilitate foarte scăzute. În aceste condiții au continuat să lucreze și din acest motiv merită recunoașterea și recunoștința noastră“, a spus Suárez-Quiñones.

Consiliul guvernatorilor a aprobat o subvenție de 100.000 de euro pentru finanțarea costurilor obținerii unui permis de conducere (C sau C + E) și a obținerii certificatului de aptitudine profesională care să ateste calificarea inițială a șoferilor de transport de marfă în modul accelerat, cu o durată de 140 de ore, în conformitate cu prevederile Decretului regal 284/2021, din 20 aprilie, care reglementează calificarea menționată.

Scopul final este de a promova angajabilitatea în sectorul transportului de marfă.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare