Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) se alătură Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în demersurile de a asigura reprezentativitatea mediului de business românesc.

Consiliul Patronatelor ESG din România, asociație patronală și comunitate de business, constituită cu scopul sprijinirii dezvoltării afacerilor pe baze sustenabile, a aderat la Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, stabilind astfel un parteneriat care conduce la întărirea vocii patronatelor în dialog cu autoritățile și revitalizarea mecanismelor de dialog social.

Cele două organizații, prin calendarul comun, vor pune față în față decidenții politici, mediul de afaceri și alte părți interesate, pentru a stabili soluții concrete dedicate dezvoltării sustenabile a economiei, mai ales în condițiile în care, din 2025, companiile cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro vor trebui să elaboreze rapoarte de sustenabilitate, potrivit CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive / Directiva UE 2022/2464).

Treptat, în următorii ani, obligativitatea de raportare se va extinde la toate companiile, mai întâi la cele cu peste 500 de angajați, până la cele mai mici întreprinderi din UE, sub 250 de angajați. De la 1 ianuarie 2026, IMM-urile listate și alte întreprinderi trebuie să aibă în vedere că, începând de anul următor (2027), vor fi obligate să prezinte rapoarte pentru activitatea din anul anterior. IMM-urile au și posibilitatea de a opta pentru excluderea de la raportare până în 2028.

Totuși, așa cum a atras atenția CPESGR încă din februarie, criteriile de raportare sunt departe de a fi clarificate. „Avem nevoie de voci puternice în accelerarea atingerii țintelor de sustenabilitate pentru 2030 și mediul de afaceri trebuie să asimileze dezvoltarea sustenabilă ca sprijin în creșterea de business. Paradigma finanțărilor, dinamica resurselor umane, profitul în general – toate vor fi condiționate de raportările non-financiare. CONAF caută parteneri cu agende solide și profund documentate, vectori cu energie pentru a mișca comunitățile în direcții pozitive.

Incluziunea, cu statutarea unor cote de gen, educația vocațională, digitalizarea sunt temele cărora CONAF le-a adresat proiecte legislative solide, determinând sinergii cu spectru extrem de larg, de la decidenți la beneficiari și avem credința că parteneriatul cu Consiliul Patronatelor ESG din România va aduce plus valoare comunităților de business locale, în eforturile lor de scalare și creștere a profitului”, a spus Cristina Chiriac, Președinte al CONAF.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut