Consiliul de Miniștri al UE a aprobat actul privind urgența și reziliența pieței interne (IMERA), menit să formeze o bază pentru o piață funcțională în cadrul UE în crizele viitoare. Acesta a fost creat ca răspuns la experiențele UE cu pandemia și războiul din Ucraina.
În compromisul negociat între Consiliu și Parlamentul UE la începutul lui februarie, actul juridic a primit și o nouă denumire: „Regulament privind instrumentul de urgență pentru piața internă” (SMEI). Potrivit Ministerului Federal al Economiei, scopul legii este de a face piața internă mai rezistentă în caz de criză și de a preveni dificultățile lanțului de aprovizionare.
Instrumentul are scopul, printre altele, de a îmbunătăți schimbul de informații între statele membre, companii și Comisia UE în situații de criză, iar în viitor vor fi interzise și anumite măsuri naționale necoordonate care ar putea, de exemplu, să afecteze libera circulație a mărfurilor și persoanelor.
Mai exact, ar trebui creat un mod de monitorizare și de urgență. De câte ori apare o situație de amenințare, definită în funcție de anumite criterii, acesta ar trebui activat, a anunțat Consiliul UE.
În viitor, statele membre ar trebui să își poată coordona reacțiile printr-o structură administrativă. În plus, un grup consultativ ar trebui să evalueze situațiile și să recomande reacții.
Ca parte a pregătirii pentru criză, companiile ar trebui încurajate să dezvolte voluntar protocoale de criză și să efectueze instruiri și simulări.
Dacă furnizarea de bunuri și servicii critice este în pericol, măsurile de urgență ar trebui utilizate ca ultimă soluție. Acestea includ, de exemplu, solicitări direcționate de informații către operatorii economici, întrebări prioritare pentru produsele relevante pentru criză, o procedură accelerată pentru introducerea pe piață a anumitor produse și excepții de la reglementările specifice produselor.
Printre altele, Comisia poate solicita date de la companii, de exemplu despre stocurile anumitor produse. Iar un eventual refuz trebuie motivat.
Dacă există deficite grave și persistente legate de criză, CE poate lua măsuri suplimentare, cum ar fi să facă cereri de achiziție prioritară de bunuri sau servicii critice. Dacă companiile le acceptă în mod voluntar, acestea ar trebui să fie protejate de răspundere dacă nu îndeplinesc obligațiile contractuale față de ceilalți parteneri comerciali.
Proiectul de lege propune și remedii în regim de criză pentru a asigura furnizarea și libera circulație a bunurilor sau serviciilor relevante pentru criză.
În urma deciziei luate de statele membre UE pe 16 februarie, instrumentul de urgență al pieței interne mai trebuie să fie adoptat oficial în Parlamentul European. În cazul în care Consiliul va lua o decizie oficială, Comisia UE și statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a pune în aplicare legea. Printre altele, ar trebui înființate birouri de legătură și puncte centrale de contact, iar sistemele IT existente ar trebui extinse.