Potrivit 40ton.net, autoritățile finlandeze se gândesc să implementeze un proiect care să genereze un traseu interesant pentru camioane: o legătură rutieră între centrul Finlandei și centrul Suediei, permițând o reducere semnificativă a rolului transportului maritim.

În prezent, până la 90% din transporturi ajung în Finlanda pe nave, legătura rutieră cu Suedia fiind situată în nordul îndepărtat, la 750 km de Helsinki.

Pentru că, în cazul unui posibil conflict cu Rusia, transportul maritim ar putea fi blocat cu ușurință, a apărut ideea unei legături rutiere între Vaasa (Finlanda) și Umea (Suedia).

Acest nou drum s-ar afla în condiții climatice mult mai blânde și la doar 400 km de Helsinki. Dar există o problemă: Vaasa și Umea sunt situate la aproximativ 100 km depărtare, separate de un golf lung al Mării Baltice.

Prin urmare, planul finlandez are în vedere crearea unei serii întregi de poduri și drumuri, folosind insule și adâncimi naturale. Un plan preliminar pentru o astfel de conexiune, care ar necesita investiții pe 60-80 km (25 km/pod), a fost deja prezentat, şi s-ar întinde între insulele Valassaaret (Finlanda) și Holmögadds (Suedia). Conform estimărilor actuale, costul s-ar ridica la 3-5 miliarde de euro.

Un studiu urmează să fie efectuat în următoarele câteva luni, iar rezultatele vor fi prezentate în primăvara lui 2025.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut