Agenția Europeană pentru Ocuparea Forței de Muncă în Transportul Rutier (ELA) a lansat a treia săptămână de controale din acest an. Verificarea a 263 de camioane, într-un total de 15 state membre, inclusiv România, a relevat un număr mare de încălcări ale normelor de muncă și odihnă pentru șoferi.
Evenimentul a avut loc în perioada 10-14 octombrie 2022. Un total de 15 state membre au participat la inspecții armonizate și comune, organizate sub formă de controale rutiere pentru camioane. Au fost efectuate verificări în special în Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța, România și Slovacia. În total, au fost implicați peste 95 de agenţi, iar în calitate de observatori au acționat reprezentanți ai Poloniei, Republicii Cehe, Suediei, Irlandei, Spaniei, Italiei, Croației și Portugaliei.
La acțiune au participat autorități naționale de reglementare cu competență în domeniul transportului rutier, inclusiv ofițeri de poliție, inspectori de muncă și bunăstare, precum și activiști ai societății civile. Practic, verificările au vizat tahografele și respectarea regulilor privind timpul de conducere și odihnă. „Acţiunea a făcut parte dintr-un efort de colaborare pentru a asigura conformitatea aplicării legislației UE, abordând în același timp aspectele legate de securitatea socială și oferind informații transparente șoferilor și operatorilor”, se arată în mesajul ELA.
În timpul acțiunii de control, au fost verificate 263 de camioane. Au fost identificate peste 118 abateri, din care 55 s-au soldat cu aplicarea de amenzi. Cele mai multe încălcări au vizat:
– utilizarea tahografelor;
– încălcări ale normelor de muncă și odihnă ale șoferilor;
– Încălcări ale reglementărilor de trafic;
– starea tehnică proastă a vehiculelor;
– transportul în siguranță al mărfurilor;
– Încălcări împotriva lucrătorilor detașați.
În plus, a fost confiscat un card de şofer și au fost identificate două cazuri de dumping social, „în special prin exploatarea persoanelor strămutate intern din țări terțe în legătură cu munca nedeclarată și nerespectarea legislației muncii și sociale”. În plus, au fost depistate două cazuri de fraudă cu tahograf. „Efectuarea de inspecții coordonate și comune îmbunătățește cooperarea dintre autoritățile naționale relevante și promovează schimbul de bune practici. Participanții au făcut schimb de experiență și informații în domeniul transportului rutier, unde au avut loc recent modificări legislative semnificative.”