Criza Mării Roșii crește transportul combinat maritim-aerian din Asia către Europa, care folosește Bangkok şi Dubai ca hub-uri. Volumele globale au rămas stabile în cea de-a 10-a săptămână din 2024.

În timp ce volumele globale de mărfuri aeriene au rămas stabile în săptămâna 4-10 martie 2024, analiștii de la WorldACD Market Data notează o creștere constantă a transportului combinat maritim-aerian din Asia către Europa, în special prin Dubai și Bangkok. Tonajele pe aeronave pe ruta Dubai-Europa au înregistrat o creștere de 205% față de aceeași perioadă a anului precedent şi de 7% față de săptămâna precedentă.

Nodurile Dubai, Colombo și Bangkok au înregistrat o cerere excepțional de mare către Europa de la începutul anului, în mare parte din cauza perturbărilor transportului maritim din Marea Roşie. În Dubai, în special, tonajele s-au dublat față de anul precedent. De asemenea, cererea Bangkok-Europa continuă să crească (+33% de la an la an şi +32% faţă de săptămâna precedentă). Această creștere este susținută parțial de volumele rutiere-aeriene transportate din Vietnam și alte puncte din regiune, care sunt, de asemenea, afectate de întreruperi în transportul containerelor Asia-Europa. În schimb, creșterea cererii Colombo-Europa arată semne de încetinire (+20%, respectiv +35%).

La nivel global, tonajele au rămas în general stabile în comparație cu săptămâna precedentă. Tarifele medii au înregistrat o ușoară creștere (+2%) față de săptămâna precedentă, stabilindu-se la 2,32 USD/kg, un nivel similar cu cel din săptămânile dinaintea Anului Nou Lunar.

Datele indică şi o redresare determinată în principal de regiunea Asia-Pacific, tonajele crescând cu 28% față de punctele de origine din această zonă. Aceasta include o creștere de 38% din Asia Pacific până în Orientul Mijlociu și Asia de Sud, împreună cu creșteri semnificative către Europa (+29%), America de Nord (+26%) și alte destinații din Asia-Pacific (+23%).

În concluzie, capacitatea globală aeriană rămâne semnificativ mai mare decât nivelul anului precedent (+9%), cu creșteri de două cifre din Asia Pacific (+18%) și America Centrală și de Sud (+14%) pe o bază anuală. Acest lucru subliniază nu numai rezistența sectorului în fața provocărilor globale, ci și importanța tot mai mare a nodurilor strategice precum Dubai în satisfacerea cererii europene de mărfuri aeriene.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut