Companiile de logistică și retailerii recrutează activ lucrători, iar salariul mediu al pickerilor a ajuns la aproximativ 61.690 de ruble pe lună în Rusia (655 euro/lună). La cei mai mari trei operatori logistici, acesta este de 71.000 de ruble (753 euro), 59.595 de ruble (632 euro) și 54.516 ruble (578 euro) pe lună. În plus, personalul are o serie de beneficii suplimentare, cum ar fi programul de lucru flexibil, reduceri de la parteneri și posibilitatea de a primi compensații parțiale pentru cursurile de limba engleză. Lucrătorii din depozitele magazinelor primesc aproximativ 54.774 de ruble (581 EUR) pe lună, iar din centrele de distribuție 90.281 de ruble (958 EUR) pe lună. Pe lângă salariile mari, li se oferă beneficii precum mese gratuite, cadouri pentru copii, asigurări de accidente și altele.
Directorul operațiunilor privind indicele salarial, Ekaterina Ivashkevich, observă că, pentru retenţia angajaţilor, un factor important este venitul, care poate include nu doar componenta financiară, ci și diverse beneficii, precum accesul la credite ieftine sau reduceri mari la produsele companiei. În plus, ca urmare a faptului că aproximativ un sfert dintre angajați pleacă din companii din cauza epuizării sau a relațiilor tensionate cu echipa, managerii trebuie să monitorizeze nu numai procesele de muncă, ci și starea emoțională a angajaților. „Numărul posturilor vacante este în creștere, volumul solicitanților este în scădere, șomajul în țară este la un nivel minim, ceea ce înseamnă că piața absoarbe totul. Singura modalitate de a supraviețui este prin monitorizarea acțiunilor concurenților, tendințelor sociale, digitalizarea și automatizarea proceselor, precum și prin căutarea de noi modalități de recrutare sau extinderea zonei de selecție.”
Potrivit Retail.ru, companiile de succes folosesc deja abordări inovatoare, cum ar fi atragerea femeilor către profesii tipic masculine sau colaborarea cu instituțiile de corecție pentru a angaja deținuți cu pedepse uşoare.