Sindicatul german Verdi şi federaţia patronală a porturilor, ZDS, au semnat un acord privind o creştere cu 3% a salariilor celor 11.000 de marinari germani şi o majorare a bonusului de concediu plătit, de 60 de euro. Acordul se aplică retroactiv, începând cu 1 iunie, timp de 12 luni. De asemenea, prima anuală plătită angajaţilor care lucrează în sectorul containerelor creşte cu 80 de euro.

„Este un rezultat foarte bun şi un mare succes pentru toate meseriile active din porturi“, a declarat Maya Schwiegershausen-Güth, negociator al sindicatului Verdi. Am reuşit să salvăm contractul colectiv şi am deschis uşa unei creşteri pe termen lung a salariilor.“

Pe de altă parte, negociatorul ZDS, Ulrike Riedel, e de părere că această creştere de 3% depăşeşte cu mult ceea ce ar putea suporta companiile. „Criza sanitară a epuizat rezervele financiare ale multora dintre membrii noştri. Nivelul ridicat de creştere reprezintă o provocare pentru competitivitatea porturilor germane. Cu toate acestea, am considerat că acest acord este răul cel mai mic din cele două rele pentru sector şi că e bine să acceptăm acest compromis decât să prelungim negocierile sau să le deraiăm.“ Federaţia ZDS a fost de acord cu acest efort salarial pentru a evita o grevă, ale cărei consecinţe ar fi fost şi mai grave pentru sector în timpul pandemiei.

Şi în 2018 angajaţii din sector obţinuseră creşteri salariale de 3% şi posibilitatea de a alege între o zi suplimentară de concediu pe an sau o majorare a pensiei plătite de angajator de la 15 la 70 de euro. Angajaţii care lucrează în sectorul containerelor au primit atunci un bonus anual suplimentar de 250 de euro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare