
Navele încă îşi respectă cu greu orarele, iar în lanțul global de aprovizionare încă există întreruperi – evaluează Dennis Lenthe Olesen, directorul APM Terminals Nordic, situaţia actuală.
„Consecințele pandemiei se manifestă prin faptul că navele continuă să aibă dificultăți în respectarea programelor. De fapt, șapte din zece nave ies din docul lor, iar asta pune o presiune mare pe flexibilitatea porturilor. În concluzie, doar trei din zece nave ajung efectiv la timp”, spune directorul APM în cel mai recent buletin informativ al companiei.
„Viitorul logisticii este greu de prezis. Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, prognoza indica o revenire la normalizare a lanțului valoric global până la sfârșitul anului 2022. Din păcate, în situația actuală, ne putem aștepta ca întreruperile logistice să continue și în 2023.”
Dennis Lenthe Olesen mai subliniază că există o serie de domenii care s-au clarificat în timpul pandemiei, dar care vor pune presiune pe logistică în următorii ani. „În primul rând, e nevoia de sustenabilitate, care face ca cererea pentru transport durabil să fie în creștere bruscă. În al doilea rând, e vorba de digitalizare. Transparența și controlul în lanțul valoric devin din ce în ce mai importante, mai ales în vremuri incerte, în care există o nevoie tot mai mare de a identifica întreruperile și, dacă este necesar, de a redirecționa fluxurile”, spune directorul APM Terminals, citat de Fremtidens Logistik.
De asemenea, ca ultim domeniu care va afecta logistica în viitorul apropiat, Dennis Lenthe Olesen vede tendința crescândă a companiilor de a-şi muta producția mai aproape de piețe, pentru a asigura eficient şi rapid livrările.