Penuria de carbon va duce la anularea Crăciunului, a descris cea mai importantă companie britanică de creştere și de prelucrare a cărnii de curcan, Bernard Matthews, criza carbonului care face valuri uriașe în sectorul alimentar britanic.

Ca urmare a exploziei prețului gazelor naturale și implicit a energiei electrice pe care o generează, multe alte companii alimentare britanice au fost afectate de așa-numita „criză a carbonului“. Alarma a fost trasă de proprietarul companiei, Ranjit Singh Boparan, al cărui comentariu a fost preluat de presa britanică: „Anulați Crăciunul, pentru că nu vor fi suficienți curcani!“

Contextul este creat de închiderea a două mari fabrici britanice de îngrășăminte din cauza creșterii accentuate a prețului gazelor naturale. Produsul secundar al îngrășămintelor este dioxidul de carbon, care este important pentru sectorul alimentar. Pe de o parte, este folosit pentru asomare în timpul sacrificării animalelor, iar pe de alta este folosit pentru a prelungi timpul de valabilitate la ambalarea în vid cu până la 5 zile a diferitelor produse alimentare sau pentru a produce băuturile răcoritoare carbogazoase sau berea.

După cum a spus Ranjit Singh Boparan, mai sunt până în 100 de zile până la Crăciun, iar compania lucrează din greu pentru a angaja încă 1.000 de oameni pentru a produce alimente. „Problema carbonului este o palmă uriașă pentru un sector afectat deja de lipsa forței de muncă.“

Săptămâna trecută, șeful Asociației Britanice a Procesatorilor de Carne, Nick Allen, a tras la rândul său un semnal de alarmă. „Ministrul Economiei trebuie să se întâlnească urgent cu cei mai importanți producători de carbon şi să le ceară să se coordoneze pentru a reduce la minimum perturbările. În plus, companiilor trebuie să li se furnizeze informații pentru a putea dezvolta scenarii de urgență. Criza a arătat că lanțul britanic de aprovizionare cu alimente se află la mila a patru-cinci companii din nordul Europei“, a spus acesta.

Potrivit Independent, odată cu epuizarea stocurilor actuale de gaz (estimate a fi în mai puțin de 14 zile), impactul deficitului de carbon din supermarketuri va fi resimțit şi se va reflecta într-o penurie de alimente congelate. Unul dintre marile lanțuri de supermarketuri, Waitrose, a încetat deja să mai livreze bunuri congelate la domiciliu.

O companie norvegiană, Jara, a anunțat, de asemenea, că ar putea reduce producția la mai multe dintre fabricile sale europene, exacerbând și mai mult deficitul de carbon. De asemenea, zvonuri despre suspendarea producţiei pe termen nelimitat sosesc şi de la companii din Spania, potrivit British Meat Processing Association (BMPA).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut