Prețul crescut al gazelor naturale afectează întregul lanț de aprovizionare, inclusiv pe cel de frig. Așadar, este foarte posibil ca această criză să afecteze și gazele utilizate în depozitele cu temperatură controlată în următoarele luni. Operatorii ar trebui să se pregătească deja pentru acest scenariu atât prin polițe de asigurare care să acopere deteriorarea produselor sau chiar defecțiuni ale unității, dar și prin stabilirea de proceduri împreună cu clienții. Deoarece aici nu poate fi invocată forța majoră, o eventuală criză fiind deja anunțată.

Avertizarea vine de la Elvis (Asociația Europeană a Transportatorilor Internaționali de Marfă), care spune că operatorii de logistică trebuie să se pregătească pentru a face față acestei situații. Asociația recomandă adaptarea asigurării și stabilirea cu clienții a modului de depozitare și manipulare a mărfurilor în cazul unei defecțiuni frigorifice.

Alarma pornește din Germania, unde până în mai 2023 ar putea exista o lipsă de gaz de aproximativ 210 Terawatt-oră din cauza reducerii, dacă nu a tăierii complete, a livrărilor din Rusia.

În privința asigurării, Elvis evidențiază probleme legate de profilul de răspundere în cazul în care lipsa gazului frigorific cauzează deteriorarea mărfii. Invocarea cauzei de forță majoră ar putea fi inutilă, deoarece autoritățile și furnizorii de gaze au avertizat deja despre eventuale probleme de aprovizionare și, prin urmare, companiile de asigurări nu au putut compensa prejudiciul.

Asociația oferă apoi câteva recomandări, inclusiv informarea clienților cu privire la posibila întrerupere a sistemului de refrigerare și decizia modului de a proceda în acest caz, convenirea cu companiile de asigurări a unui disclaimer și creșterea stocurilor de gaze, inclusiv prin instalarea de rezervoare suplimentare. Elvis adaugă că lipsurile de aprovizionare cu gaze ar putea implica, de asemenea, polițe de asigurare legate de întreruperile activității sau cele legate de defecțiuni ale fabricii.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare