Criza de la Marea Roșie a evidenţiat porturile din regiunea Marmara în special pentru tranzit, iar companiile maritime au luat măsuri rapide și au creat linii alternative către regiunea cu atacurile, aducând un record istoric în porturile turcești.

În timp ce se adânceşte criza creată în lanțul global de aprovizionare de atacurile houthiilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie, porturile turcești, care se remarcă în special în transportul de tranzit, au doborât un record istoric în traficul de containere. În februarie, volumul total de containere manipulate a crescut cu 40% și s-a apropiat de 1,2 milioane TEU/lună pentru prima dată, în timp ce rata de creștere a containerelor de tranzit a depășit 100%.

Potrivit Direcției Generale Afaceri Maritime, numărul de containere manipulate în porturile turcești în februarie 2024 a crescut cu 38,9% față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 1,167 milioane TEU. În primele 2 luni, numărul de containere manipulate în porturi a crescut cu 18,9% față de aceeași perioadă a anului precedent și a ajuns la 2,18 milioane TEU. Exportul de containere în porturi în februarie a crescut cu 31,4% față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 434.471 TEU, iar descărcarea containerelor de import a crescut cu 21,8% față de aceeași lună a anului precedent (406.000 TEU). Numărul containerelor de tranzit în porturi în februarie a crescut cu 109,3% față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 267.207 TEU.

Creșterea rapidă a traficului de mărfuri de tranzit al portului Asyaport din Tekirdağ a fost unul dintre principalii factori care au contribuit la recordul din februarie al porturilor turcești. Asyaport, partener al gigantului maritim MSC, a doborât recordul lunar al Turciei, manipulând peste 206.000 TEU de mărfuri în februarie. Pe lângă Asyaport, porturile Ambarlı și Aliağa au ieșit în prim-plan în timpul crizei Mării Roșii. Aliağa a primit și o cotă de la Pireu, care este unul dintre cele mai mari porturi din Grecia, dar are o capacitate insuficientă din cauza densității.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut