Camionul se apropie de mașina poliției, iar sistemul de control detectează de la distanță data de expirare a unuia dintre documente – aceasta este noua realitate, prezentă și pe drumurile poloneze.

În Polonia, un autotractor DAF XF cu remorcă cisternă, echipat cu tahograf de ultimă generație, aflat în uz de la jumătatea anului 2019, a fost oprit pe 14 septembrie pe autostrada A4. Organele de inspecţie din Inspectoratul de Transport Rutier (ITD) Katowice au utilizat un Renault Master, aflat la punctul de control de lângă Gliwice, echipat cu unul dintre cele mai recente dispozitive de control – antena DSRC. Acest dispozitiv se poate conecta la tahografele noi, putând descărca de la distanță o serie de informații de pe acestea, indicând inspectorilor dacă vehiculul ar trebui oprit.

Antena DSRC preia, printre alţi parametri, informații despre cardul șoferului conectat. În cazul menţionat mai sus, software-ul de control a emis un avertisment, clasificând automat DAF-ul pentru controlul staționar. S-a dovedit atunci că șoferul folosea un card care era lipsit de valabilitate de câteva săptămâni. Șoferul a explicat că după vacanță nu a avut timp să-și reînnoiască vechiul card și nimeni din compania sa nu i-a atras atenția că ar conduce cu un document expirat. Acesta a introdus cardul în tahograf, iar aparatul nu l-a deconectat automat, dar nici nu s-au putut înregistra date, astfel că, în final, cardul nu și-a îndeplinit rolul cu adevărat.

Această luptă cu cea mai recentă tehnologie a costat șoferul o amendă de cel puțin 500 PLN (circa 105 euro). De asemenea, împotriva transportatorului a fost inițiată o procedură administrativă, care cel mai probabil va avea ca rezultat o amendă de 2.000 PLN (420 euro).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare