Creșterea puternică a costurilor de transport din ultimul an a determinat transportatorii turci să se gândească de două ori înainte de a accepta o cursă la internațional dacă nu au garantată și marfă de retur, a explicat președintele Consiliului de Administrație Tirport, Akin Arslan. Iar în Turcia, majoritatea expeditorilor se bazează pe firmele de transport deoarece mai puțin de 10% dețin flotă proprie.

Deoarece în ultimul an prețurile de transport s-au triplat, transportatorii turci ezită să iasă din țară dacă nu au și returul garantat. Iar acest lucru afectează major companiile de logistică de aici care se bazează în mare parte pe firmele de transport. Turcia are cel mai mare trafic rutier de marfă din Europa, cu peste 450.000 de camioane care primesc zilnic încărcături FTL, a explicat Akin Arslan.

Ca și la noi, tariful de transport în Turcia este stabilit numai pe un singur sens. Doar pe rutele unde există slabe șanse de retur, iar transportatorii cer un tarif suplimentar pentru a-și acoperi costurile cu combustibilul. Akin Arslan a spus că, potrivit datelor din primul trimestru ale Tirport 2022, numărul mediu lunar de curse ale camioanelor a scăzut: „În primul trimestru din 2022, după ce 37% dintre camioane au mers goale în 2020, această rată a scăzut la 30%. Transportatorii au început să prefere să aștepte în loc să se falimenteze din cauza costurilor. Dacă în 2020 un camion efectua în medie 6,8 călătorii cu marfă pe lună, numărul de curse pe camion a scăzut la 6,5 ​​în primul trimestru din 2022.“

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare