Curtea de Justiție din Dormund a fost pusă de curând în faţa adoptării unei decizii care afectează multe companii de transport şi nu numai: dacă firma dispune ca un angajat să intre în carantină, pentru a-i proteja pe ceilalţi, va trebui sau nu să îi plătească salariul? 

Casa de avocatură Wittig Ünalp a detaliat un astfel de caz: doi soți care lucrează pentru același angajator au petrecut o vacanță de cinci zile în Tirol, iar între timp Austria a fost inclusă de Institutul Robert Koch pe lista zonelor cu risc de infectare. La întoarcere, deoarece nu exista nicio cerere oficială din partea departamentului de sănătate de a intra în carantină, bărbatul a vrut să se întoarcă la muncă, dar compania i-a ordonat să stea departe de serviciu 14 zile, fără plată, susținând că nu vede altă cale de a proteja colegii. Compania consideră că se ştiau riscurile unei călătorii în Austria şi, prin urmare, angajatul a dat dovadă de neglijență gravă. După adoptarea acestei decizii, angajatul a dat în judecată compania, deoarece, după părerea sa, ar fi avut drept la plata salariului pentru 62,5 ore.

Judecătoria din Dortmund a decis că firmei i se permite să dispună carantina, dar, în acest caz, va trebui să-şi plătească salariatul. Curtea Muncii a stabilit: „Dacă un angajator decide din proprie inițiativă să își închidă compania sau să trimită un angajat în carantină pentru a proteja restul lucrătorilor, el suportă remunerarea în conformitate cu principiile riscului operațional.“

Cu totul altfel trebuie însă evaluat cazul în care carantina se impune oficial şi angajatul merge cu bună știință într-o zonă cu risc, subliniază Maximilian Wittig, avocat în dreptul muncii și partener la Wittig Ünalp.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare