Piaţa muncii din Europa se confruntă cu un nou vârf de deficit de personal din cauza răboiului din Ucraina care durează deja de 5 luni şi dă semne că va mai continua, potrivit companiei Dacca Working, specializată în recrutarea de personal asiatic. Bărbaţii din Ucraina părăsesc locurile de muncă din şantierele de construcţii, liniile de asamblare din fabrici, centrele logistice din ţările Europei Centrale şi revin în Ucraina pentru a lupta în război. Cele mai afectate sunt companiile din Polonia şi Cehia, acestea rămânând cu lucrările neterminate şi comenzile neonorate.

Deşi în estimările iniţiale, Banca Centrală Europeană preconiza că migraţia datorată războiului din Ucraina va atenua deficitul forţei de muncă în Europa prin infuzia masivă de personal calificat, realitatea arată exact pe dos din cauza plecării în masă a bărbaţilor ucrainieni. Aceştia lucrau în ţările vecine încă din perioada anterioară războiului, atraşi de salariile mai mari şi de condiţiile mai bune de lucru.

Întârzierile la finalizarea lucrărilor de construcţii, la livrarea comenzilor de bunuri au un impact direct asupra companiilor prin plata penalităţilor de întârziere. Aceste pierderi financiare se adaugă la inflaţie, la costurile în creştere cu forţa de muncă şi creează o presiune enormă asupra lor.

Companiile din Polonia şi Cehia compensează plecarea bărbaţilor ucrainieni în funcţie de domeniul de activitate şi de solicitarea fizică a posturilor vacante prin:

– creşterea salariilor oferite, pentru atragerea de forţă de muncă autohtonă şi din ţările vecine

– calificarea femeilor refugiate din Ucraina pentru unele posturi mai puţin solicitante fizic (de exemplu pentru manipularea motostivuitoarelor)

– creşterea gradului de automatizare acolo unde este posibil

– apelarea la personal asiatic care vine cu ceva întârziere din cauza duratei formalităţilor de imigraţie (viză, permis de muncă).

Aceste soluţii de înlocuire a personalului vor da însă rezultate pe termen mediu, neputând fi implementate imediat. Problema majoră – plecarea în număr mare şi în termen scurt – nu are rezolvare rapidă, ci doar soluţii de compromis care se reflectă într-o creştere a costurilor.

E şi România afectată de plecarea masivă a ucrainienilor?

Orice perturbare pe piaţa muncii din Europa afectează şi România în mod direct, datorită interconectării puternice între economiile statelor europene. România e afectată în multiple moduri de plecarea masivă a ucrainenilor:

– creşterea concurenţei pentru personalul calificat

– creşterea preţurilor la bunurile produse în fabricile afectate

– creşterea timpilor de aşteptare a bunurilor

– dificultăţi crescute pe lanţurile de aprovizionare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut