Conceptul „Dachser Emission-Free Delivery”, care a fost lansat ca proiect de cercetare și inovare, s-a dovedit a fi un succes în livrările în interiorul orașului. În prezent, în rețeaua Dachser există douăsprezece astfel de zone de livrare, fără emisii, pentru mărfuri nerefrigerate, dar este planificată o creștere suplimentară: cel puțin zece orașe europene importante se vor alinia până în 2025.

„Cu Dachser Emission-Free Delivery, am dovedit că putem livra marfă generală pe last mile cu zero emisii. Proiectul de cercetare a făcut pasul în practică și arată calea către o logistică urbană mai durabilă”, spune Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) la Dachser.

Livrarea fără emisii a mărfurilor nerefrigerate și a mărfurilor generale a fost efectuată până acum în zone definite din Berlin, Freiburg, Stuttgart, Munchen, Dortmund, Copenhaga, Oslo, Praga, Strasbourg, Paris, Madrid și Porto. Aici au fost utilizate vehicule cu emisii zero: bazate pe un sistem modular, adaptat cerințelor locale, sunt utilizate camionete și camioane cu baterii electrice, precum și biciclete de marfă asistate electric, concepute pentru mărfuri generale și paletizate cu o greutate de până la 250 kg. Bicicletele cargo își încep turul la un centru de transbordare din apropierea centrului orașului – numit microhub – și livrează în zonele pietonale aglomerate. Camioanele electrice, la rândul lor, aprovizionează microhub-urile cu mărfuri sau livrează direct destinatarilor.

Disponibilitatea vehiculelor cu emisii zero și a unei infrastructuri de încărcare corespunzătoare este un factor decisiv în introducerea conceptului de logistică urbană. „Capacitățile de fabricaţie ale producătorilor de vehicule au crescut semnificativ, astfel încât ne așteptăm la o disponibilitate mai bună a camioanelor electrice în viitor”, spune Alexander Tonn, COO Road Logistics la Dachser. „Prin urmare, plănuim să integrăm cel puțin alte zece orașe până în 2025.”

Accentul se pune pe regiunile metropolitane europene cu cel puțin un milion de locuitori, în care Dachser este reprezentată cu filiale proprii.

Dachser Emission-Free Delivery a fost dezvoltat împreună cu filiala Kornwestheim și introdus pentru prima dată în Stuttgart. În decembrie 2018, Dachser a câștigat Premiul pentru Logistică Urbană Durabilă de la Ministerul Federal German pentru Mediu și Agenția Federală de Mediu pentru concept și implementarea pilot.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare