Containerul de marfă standard pentru logistica grupajului terestru sărbătorește anul acesta 50 de ani. Thomas Simon a dezvoltat conceptul corpului de schimb, o cutie mobilă interschimbabilă, la sfârșitul anilor șaizeci, inspirându-se de la containerele de transport. 

Dimensiunile reglementate și standardizate sunt semnul distinctiv al containerelor maritime, care au îmbunătățit mult flexibilitatea și eficiența manipulării și a procedurilor asociate acestora. Thomas Simon, ginerele fondatorului Thomas Dachser și mai târziu membru al consiliului de administrație al Dachser și responsabil pentru dezvoltarea afacerilor și tehnologiei internaționale, a venit cu ideea de a transfera acest model și sistemul asociat.

El a elaborat planuri și a proiectat un container de transport maritim standardizat care putea fi detașat de unitatea rutieră și „schimbat” între vehicule și, în cele din urmă, l-a dezvoltat împreună cu compania Kögel Trailer. Cu dimensiuni fixe și picioare pliabile ca trăsături caracteristice, cutia mobilă s-a născut în 1971.

În doar trei ani, Dachser și-a transformat întreaga flotă în noul sistem de transport. Standardizarea sistemului de cutii mobile a venit în 1980. În 1972, Dachser avea doar 350 de cutii mobile în flota sa, iar în 2020, compania folosea deja aproximativ 8.000 de unităţi. Ceea ce a început ca o idee solidă a revoluționat întreaga lume a logisticii.

Deși caroseria de tip cutie mobilă rămâne ultimul reper în ceea ce privește eficiența spațiului de marfă, Dachser intenționează să transforme întreaga flotă de semiremorci din linia sa de afaceri logistică europeană în așa-numitele megatrailere, deoarece acestea oferă mai mult spațiu interior. „Vrem să fim primul furnizor important de grupaje din Europa care utilizează mega remorci în loc de semiremorci standard“, spune Alexander Tonn, COO Road Logistics la Dachser.

Când Dachser a introdus pe piață cutia mobilă, a devenit un pionier. Astăzi, este imposibil să ne imaginăm viața în industria logistică fără aceste corpuri de schimb. „Cele mai bune inovații sunt cele care au succes în întreaga industrie, iar asta stă în centrul acestei povești de succes”, spune Andreas Froschmayer, director corporativ Strategie corporativă și relații publice la Dachser. „Inovațiile au fost întotdeauna cheia succesului pe termen lung. Ele ajută la îmbunătățirea calității proceselor, reduc costurile și depășesc noile provocări ale pieței și ale clienților”, adaugă Froschmayer. În același timp, vin cu noi cerințe și deschid ușa către noi oportunități de afaceri, segmente de clienți și servicii. Invenția și desfășurarea cutiei mobile este un bun exemplu.

Cutia mobilă a fost decisivă pentru creșterea lui Dachser, permițându-i să devină un furnizor internațional de logistică. A cerut regândirea proceselor sale, a culturii sale corporative și a modelului său de afaceri. Nu mai era vorba doar de transportul de marfă, ci de experiența de transport maritim. Cu toate beneficiile pe care le-a adus operațiunilor de transport maritim, cutia mobilă a devenit un adevărat atu pentru companie și a făcut din Dachser un punct de referință în domeniul logisticii.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut