Pe 27 septembrie, în parcarea Karlslunde de lângă Copenhaga, unitatea Tungvognscenter Øst a poliției a decis să inspecteze un camion care sosea din Olanda. Rezultatul inspecției a fost o amendă totală (pentru șofer și transportator) în valoare de 342.000 de coroane daneze (aproape 46.000 de euro) și privarea şoferului de dreptul de a mai conduce vehicule grele.

Potrivit raportului publicat de serviciul de presă al Poliției daneze, motivul unei pedepse atât de severe a fost rezultatul inspecției tahografului camionului. Polițiștii au analizat înregistrările dispozitivului în ultimele 28 de zile, constatând că şoferul olandez a încălcat sistematic și cu rea știinţă programul de condus și odihnă. În special, au fost identificate 27 de cazuri în care conducătorul auto a depășit timpul maxim total de conducere sau timpul zilnic de odihnă nu a fost respectat. Într-un caz, a existat chiar un exces de 158% a timpului zilnic de conducere, deoarece şoferul a lucrat aproape 26 de ore între două repausuri zilnice. „Este o crimă gravă atunci când un șofer conduce atât de mult timp. Reprezintă un pericol pentru el și pentru ceilalți participanți la trafic. Un camion cu un șofer care a condus aproape 26 de ore este, evident, un camion foarte periculos pe șosea, așa că mă bucur că am reușit să oprim conducerea riscantă înainte ca ceva să nu meargă bine“, a declarat comisarul de poliţie Henrik Phobian.

În 23 septembrie 2021, cu câteva zile înainte de inspecție, șoferul conducea aproape 22,5 ore, fără să se odihnească cel puțin nouă ore, așa cum prevede legea. Astfel, și-a încălcat timpul de odihnă cu 83%, deoarece se putea odihni maximum o oră și jumătate înainte de a trece 24 de ore. În plus, șoferul în vârstă de 66 de ani din Olanda nu deținea nici certificatul de calificare profesională.

Ca urmare, şoferul a fost amendat cu 114.000 de coroane daneze (aproximativ 15.330 de euro). De asemenea, șoferul se confruntă cu interdicția de a conduce camioane în Danemarca. Suma rămasă de 228.000 de coroane daneze (aproximativ 30.660 de euro) va trebui plătită de transportator. Până la achitarea integrală a amenzii, camionul va fi imobilizat într-o parcare specială a poliției.

O ședință de judecată în acest caz este programată la instanța din Roskilde în martie 2022.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare