Direcția Rutieră din Danemarca a adoptat un nou tip de bumper împotriva vitezei, inteligent, care se deosebeşte de alte tipuri de bumpere prin faptul că reprezintă o pacoste doar pentru utilizatorii drumului care depășesc limita de viteză. Cei care respectă legislaţia rutiere, pot conduce netulburaţi.

Noile denivelări de drum – Actibump – au fost deja instalate în Lejre și Vordingborg. Acestea constau dintr-o placă metalică plată care declanșează o adâncitură de șase centimetri atunci când se conduce prea repede. Viteza este înregistrată de un vitezometru. „Majoritatea oamenilor vor putea simți adâncitura dacă vor conduce peste un Actibump cu o viteză prea mare”, spune directorul Maria Lønsmand Sande, de la Direcția Rutieră. „Cu toate acestea, sistemele Actibump sunt destul de inofensive, mai ales pentru cei care respectă viteza normală. Denivelările sunt testate temeinic pentru toate tipurile de vehicule și, de asemenea, în raport cu condițiile meteorologice nordice.” Suedia a introdus sistemele Actibump de mai bine de 10 ani și, potrivit Transportmagasinet, nu au avut loc accidente. În același timp, din studiile suedeze reiese că denivelările funcționează mai degrabă pentru prevenţie, deoarece viteza a scăzut considerabil în locurile în care au fost montate.

Cele două bumpere – unul în Osted lângă Lejre, celălalt în Stensved lângă Vordingborg – au fost instalate în toamnă și au fost acum activate.

Funcţionarea lor va fi studiată anul viitor, după care o evaluare va arăta dacă Actibump se ridică la nivelul așteptărilor.

Primul Actibump a fost dat în folosință în Suedia în 2010, iar astăzi bumperele inteligente pot fi întâlnite pe drumurile de stat și municipale din Norvegia, Finlanda, Islanda și Australia. În spatele produsului se află firma suedeză Edeva, care este și furnizorul Direcției Rutiere.

Odată cu introducerea noilor bumpere, Direcția Rutieră daneză a proiectat noi indicatoare rutiere, astfel încât utilizatorii drumului să vadă din timp că se apropie de acestea.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut