Interdicția de intrare a vehiculelor grele din Uniunea Europeană în Federația Rusă ar putea intra în vigoare la 1 octombrie. Ministerul Transporturilor va prezenta guvernului proiectul de decret prezidențial și o serie de acte normative până la 1 august, potrivit agenţiei Interfax. În acest moment, Ministerul Agriculturii și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia se pare că întocmesc liste cu mărfuri care nu se vor supune restricțiilor. Aceste informații nu au fost confirmate însă oficial de cele două departamente.

Camioanele rusești și bieloruse nu au voie să intre în țările UE de la jumătatea lui aprilie. Curând după aceea, camioanelor din UE li s-a interzis intrarea în Belarus. Pe de altă parte, plecarea camioanelor UE în Rusia rămâne posibilă, atâta timp cât se ocoleşte Belarus (prin Letonia, Estonia sau Finlanda) și cât sunt acceptaţi timpii foarte lungi de așteptare la graniță, notează 40ton.net.

Situația se va schimba însă în curând, potrivit Interfax, pentru că Rusia pregătește reglementări care interzic intrarea camioanelor din UE. Proiectul urmează să fie prezentat oficial la începutul lunii viitoare, iar intrarea în vigoare a noilor reguli este inițial planificată pentru 1 octombrie.

Desigur, sunt promise şi unele excepții. În plus, va fi posibil un sistem de transbordare la frontiere, așa cum este deja cazul în Belarus. Cu alte cuvinte, camioanele UE vor putea conduce probabil chiar dincolo de granița rusă, pentru a preda remorci transportatorilor locali.

Luând în considerare rapoartele din ultimele luni, aceasta poate fi o încercare de a salva companiile de transport rusești. Situația industriei locale este cu adevărat dramatică din cauza pierderii masive de comenzi. Totodată, se mai poate aștepta ca pe drumurile UE să apară și mai multe camioane din Kazahstan, Georgia sau Azerbaidjan, care în această situație nu sunt sancționate de niciuna dintre părți.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare