În Egipt, proiectul de lege care permite vânzarea și închirierea activelor Canalului Suez a stârnit reacții. Afirmațiile conform cărora Canalul Suez a fost „vândut pe ușa din spate” au fost însă respinse.

Proiectul de lege, care acordă Administrației Canalului Suez „permisiunea de a vinde, cumpăra, închiria, opera proprietățile sale fixe și mobile și de a beneficia de acestea pentru viitorul instituției”, a fost aprobat de Parlamentul egiptean pe 20 decembrie. Proiectul de lege a generat însă îngrijorări, considerându-se că grupurile de capital interne și străine nu ar fi eficiente în gestionarea Canalului Suez.

Președintele Parlamentului Egiptean, Hanafi Jibali, a declarat: „Nu există o prevedere care să afecteze Canalul Suez, pentru că acesta este proprietate publică aparținând statului și este în afara ideii că urmează să fie vândută.” Într-o declarație scrisă, făcută în aceeași zi de Consiliul de Miniștri al Egiptului, acuzațiile potrivit cărora Canalul Suez a fost „vândut pe ușa din spate” au fost respinse. „Canalul Suez va rămâne în întregime în proprietatea statului egiptean și supus suveranității acestuia. Tot personalul Administrației Canalului Suez, inclusiv angajații, tehnicienii și managerii, vor continua să fie cetățeni egipteni”, se arată în comunicat.

La conferința de presă ulterioară, președintele Administrației Canalului Suez, Osama Rabi, a declarat că prin proiectul de lege s-a urmărit crearea unui fond pentru creșterea capacității de dezvoltare durabilă, precum și intervenția în crize și desfășurarea unor activități economice în numele canalului. Menționând că nu există finanțare pentru instituție din moment ce veniturile Administrației Canalului Suez sunt transferate la bugetul de stat, Rabi a subliniat că această oportunitate va fi oferită instituției odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege. Canalul Suez, care contribuie cu aproximativ 1,5% la veniturile anuale ale trezoreriei statului egiptean, este văzut ca o sursă stabilă de valută.

Potrivit Lojiport, numărul navelor care trec prin Canalul Suez a crescut cu 15% față de anul trecut și 23.000 de nave au folosit canalul în acest an.

Rabi a declarat că, în timp ce veniturile canalului au fost de 6,3 miliarde de dolari anul trecut, veniturile din acest an au ajuns la 7,9 miliarde de dolari. Rabi a mai spus că se așteaptă ca infrastructura să genereze venituri de peste 8 miliarde de dolari anul viitor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut