Prea mulți oameni din Europa conduc încă vehicule comerciale fără a-și purta centurile de siguranță. Acesta este rezultatul monitorizării curente a traficului de către Dekra Accident Research. Dintr-un total de aproape 17.000 de persoane din Germania, Franța, Cehia și Danemarca verificate, doar aproximativ 14.000 purtau centura de siguranţă.

Asta corespunde unei rate medii în toate cele patru țări de doar 83%. „În ciuda dezvoltării sistemelor de siguranță activă, centura de siguranță este în continuare salvatorul numărul 1 în traficul rutier. Este complet de neînțeles faptul că astăzi aproape fiecare al cincilea ocupant al vehiculului comercial nu își pune centura”, spune Jann Fehlauer, director general al Dekra Automobil, la prezentarea rezultatelor la IAA Transportation din Hanovra.

Clasele de vehicule N1 (MTMA sub 3,5 t), N2 (de la 3,5 până la 12 t) și N3 (peste 12 t) au fost evaluate între aprilie şi iulie în cele patru țări – fiecare în diferite locații din oraș, în afara orașului și pe autostrăzi.

Rata generală a purtării centurii de siguranță a fost cea mai scăzută în Cehia (77%), cea mai mare în Franța (87%), Germania (82%) și Danemarca (83%).

În toate țările, rata purtării centurii de siguranță a fost cea mai mare în clasa autoutilitarelor (N1). Republica Cehă și Franța au avut cele mai multe „nepurtări ale centurii” la camioanele ușoare (N2), iar în Germania și Danemarca la camioanele grele (N3).

În general, în toate țările și toate clasele de vehicule, persoanele aflate pe scaunul șoferului și-au purtat centurile de siguranță mai des decât persoanele de pe scaunul pasagerului din față.

Cifrele din Germania pot fi comparate cu studiile anterioare din 2004 până în 2014. În general, a existat o creștere semnificativă de-a lungul anilor a purtătorilor de centură. „Tendința merge în direcția corectă; cu toate acestea, cifrele determinate în 2022 sunt încă îngrijorătoare și în cele din urmă inacceptabile”, spune Jann Fehlauer.

Diverse studii presupun că dintre toți ocupanții camionului uciși în trafic fără a purta centurile de siguranță, între 40 și 50% ar fi putut supraviețui dacă și-ar fi purtat corect centurile de siguranță.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare