Continental va utiliza în producția de anvelope, începând cu 2022, poliesterul reprocesat obținut din sticle de plastic reciclate. Noul fir de poliester durabil, care poate înlocui complet poliesterul convențional, va fi obținut printr-un proces mecanic și va fi utilizat la construcția carcasei anvelopelor.

Împreună cu partenerul OTIZ, producător de textile specializat în fibre, producătorul de anvelope a dezvoltat o tehnologie specială pentru reciclarea sticlelor PET fără etapele chimice intermediare necesare anterior pentru a face firul de poliester funcțional pentru cerințele mecanice ridicate ale anvelopei. În cursul așa-numitului upcycling, o sticlă PET devine un material performant. „Din 2022, vom putea folosi materialul obținut din sticle PET reciclate în producția de anvelope. În procesul nostru inovator de reciclare, fibrele sunt filate din PET reciclat fără a fi nevoie să descompunem în prealabil materialul în componentele sale“, spune Andreas Topp, responsabil cu materialele, dezvoltarea şi industrializarea proceselor în cadrul Continental. „La IAA Mobility de anul acesta de la München vom prezenta o astfel de anvelopă concept inovatoare. Vom face un alt pas important în direcția economiei circulare.“

Ca parte a procesului de reciclare, sticlele sunt mai întâi sortate, capacele îndepărtate și în cele din urmă curățate mecanic. După mărunțirea mecanică, acestea sunt topite și granulate, etapă urmată de polimerizarea în stare solidă și de un proces de filare modificat. „Procesul de filare ne permite să obținem fire de poliester pentru fabricarea anvelopelor din sticle PET fără niciun proces de polimerizare din monomeri”, explică Derren Huang, șef de cercetare și dezvoltare la OTIZ.

Testele de laborator și anvelopele realizate de Continental au arătat că fibrele de materie primă secundară au performanțe la fel de bune ca și fibrele utilizate până acum: sunt la fel de stabile și deosebit de potrivite pentru anvelope datorită rezistenței la rupere și stabilității termice.

PET-ul convențional a fost folosit de mult timp ca material în construcția anvelopelor auto, deoarece își păstrează forma chiar și la sarcini și temperaturi ridicate și astfel asigură siguranță şi la viteză de conducere. Utilizarea PET-ului reciclat conservă resurse valoroase în construcția anvelopelor: astăzi, o anvelopă convențională pentru autoturisme constă în aproximativ 400 de grame de fire de poliester, ceea ce înseamnă că mai mult de 60 de sticle PET reciclate pot fi utilizate în viitor pentru un set complet de anvelope pentru vehicule.

Reciclarea devine din ce în ce mai importantă în proiectarea, dezvoltarea și producția de anvelope premium. Până cel târziu în 2050, Continental își propune să utilizeze succesiv materiale produse 100% în mod durabil în produsele sale pentru anvelope.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut