Ministerul Transporturilor din Lituania a primit o scrisoare de la Departamentul Transporturilor din Regatul Unit prin care informa asupra modificărilor aduse reglementărilor în materie de transport rutier internaţional, care se așteaptă să intre în vigoare în Regatul Unit la începutul lui 2023. Modificările vor afecta cabotajul, transportul combinat și transportul către țări terțe, anunţă Uniunea Transportatorilor Lituanieni (LVS).

Scrisoarea, semnată de șeful departamentului de licențiere a operatorilor și acces la piață, Morag Rethans, spune că Regatul Unit își va modifica în scurt timp legislația internă pentru a implementa pe deplin unele dintre prevederile privind transportul rutier internațional din Acordul de comerț și cooperare dintre UE și Marea Britanie (TCA). În special, aceasta se referă la accesul operatorilor cu sediul în statele membre UE la piața internațională a transportului rutier din Marea Britanie. Aceste modificări vor intra în vigoare la începutul lui 2023.

Regatul Unit exclude din dreptul intern:

  1. a) dreptul operatorilor cu sediul în statele membre UE de a efectua cabotaj atunci când intră în Regatul Unit fără marfă;
  2. b) dreptul operatorilor cu sediul în statele membre de a efectua transport combinat (de ex.anumite tipuri de transport intermodal în care mărfurile sunt transportate într-o unitate de încărcare sau vehicul folosind două sau mai multe moduri de transport);
  3. c) dreptul operatorilor cu sediul în statele membre UE de a ridica mărfuri în Regatul Unit și apoi de a călători într-o țară din afara UE pentru a livra acele bunuri (cunoscut sub numele de „transport triunghiular”) prin utilizarea unei licențe comunitare.

Regatul Unit a decis să elimine drepturile de mai sus, deoarece TCA nu oferă drepturi echivalente pe bază de reciprocitate transportatorilor britanici care operează în UE.

În scrisoare se mai precizează că operatorii cu sediul în statele membre UE pot face în continuare transport tripartit, dar trebuie să aibă autorizaţie CEMT.

Textul integral al scrisorii (în engleză) este disponibil AICI.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare