Uniunea Europeană a aprobat un fond de 5 miliarde de euro care va sprijini oamenii, companiile și țările afectate de ieşirea Regatului Unit din UE.

Pentru a-i ajuta pe europeni să se adapteze la schimbările aduse de Brexit, în iulie 2020, liderii UE au convenit să creeze rezerva de ajustare Brexit, un fond de 5 miliarde EUR (la prețurile din 2018) care urmează să fie plătit până în 2025. Țările UE vor începe să primească resursele în decembrie, după Aprobarea Parlamentului.

Fondul va ajuta toate țările UE, dar planul este ca țările și sectoarele cele mai afectate de Brexit să primească cel mai mare sprijin. Irlanda este în fruntea listei, cu circa un milliard de euro, urmată de Olanda cu 800 de milioane de euro, Franța, Germania și Belgia. Țara noastră va primi 39,4 milioane de euro, mai mult decât Grecia (35 de milioane de euro) sau Austria (25 de milioane de euro).

Trei factori sunt luați în considerare pentru a determina alocarea pentru fiecare țară: importanța schimburilor comerciale cu Regatul Unit, valoarea peștilor capturați în zona economică exclusivă a Regatului Unit și dimensiunea populației care locuiește în regiunile maritime ale Regatului Unit. Eligibile pentru finanțare vor fi numai măsurile adoptate în mod special pentru a contracara consecințele negative ale ieșirii Regatului Unit din UE.

Acestea pot include:

–          Investiții în crearea de locuri de muncă, inclusiv programe de muncă pe termen scurt, recalificare și formare profesională

–          Reintegrarea cetățenilor UE care au părăsit Marea Britanie ca urmare a Brexitului

–          Sprijin pentru companii (în special IMM-uri), profesioniști independenți și comunități locale

–          Construirea de facilități vamale și garantarea funcționării controalelor de frontieră, fitosanitare și de securitate.

–          Scheme de certificare și licențiere.

Fondul va acoperi cheltuielile efectuate între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2023.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut