Dat fiind cã în acest moment contextul politic din România nu permite a avea un partener de dialog real disponibil care sã ia decizii și sã demareze acțiuni concrete în vederea soluționãrii revendicãrilor industriei de transport rutier, asociațiile patronale ale transportatorilor rutieri – UNTRR, FORT, ATM Bucovina – anunțã amânarea protestului din 17 noiembrie 2021.

Principalele revendicãri ale industriei, reîncadrarea diurnei ca venit salarial, criza de pe piața RCA și carantinarea șoferilor profesioniști, riscã sã rãmânã în continuare fãrã rezolvare atâta vreme cât existã un Guvern interimar cu puteri restrânse, iar criza guvernamentalã se prelungește afectând serios orice demers întreprins de industrie.

Totodată, ca urmare a revendicărilor anterioare, marți, 16.11.2021, Comisiile raportoare din Senat, și anume Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piață de capital și Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au invitat asociațiile patronale la dezbaterea Proiectului de Lege (L455/2021) pentru anularea unor obligații fiscale (diurna) și pentru modificarea şi completarea unor acte normative pentru susținerea amendamentelor transmise. Observăm că doar prin oficializarea unor proteste industria reușește să atragă o reacție din partea autorităților.

Legat de RCA, asociaţiile reamintesc cã Guvernul ar fi trebui sã discute cu ASF pentru a se asigura cã procedura de clasificare a asiguraților cu risc ridicat de la BAAR funcționeazã în mod real pentru a preveni derapajele din piațã. “Reamintim cã în cazul în care un client primește de la cel puțin trei asigurãtori diferiți oferte ale cãror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul N) mai mari fațã de tariful de referințã aferent segmentului de risc din care face parte, este încadrat în categoria asiguraților cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Astfel, acesta se poate adresa BAAR pentru o ofertã RCA.”

În plus, România rãmâne singurul stat din UE în care șoferii profesioniști sunt carantinați la intrarea în țarã.

România este a 8-a piațã de transport rutier din UE și se poziționeazã pe locul 3 în UE la operațiunile de transport rutier internațional de tip cross-trade (10,5%) și cabotaj (8.2%), dupã Polonia și Lituania, deși e abia a 15-a economie ca mãrime din UE. Transportul rutier și activitãțile conexe genereazã circa 5% din PIB și angajeazã peste 350.000 de persoane.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut