Pentru a evita problemele legate de lipsa de șoferi din cauza grevei pe perioadă nedeterminată convocată de Platforma pentru Apărarea Transportului de Marfă, Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane din Spania a emis o rezoluție prin care flexibilizează perioadele de odihnă și de conducere în transportul de mărfuri.

Rezoluția este deja aplicabilă șoferilor care desfășoară operațiuni de transport de marfă pe teritoriul Spaniei începând din 17 martie, şi se va încheia pe 27 martie 2022 (inclusiv). Hotărârea scutește temporar operațiunile de transport de mărfuri de la respectarea timpilor de conducere, pauză și odihnă stabiliţi prin regulament de către Comisia Europeană, cu scopul de a „atenua efectele” opririi aprovizionării cu mărfuri a centrelor de producție și industrie și evitarea problemelor generate de lipsa de șoferi.

Astfel, până pe 27 martie, limita maximă zilnică de condus de 9 ore este înlocuită cu una de 11 ore; limita maximă săptămânală de conducere de 56 de ore se înlocuiește cu 60 de ore, iar cea de conducere bisăptămânală de 90 de ore se înlocuiește cu 102 ore; cerinţele zilnice de odihnă se reduc de la 11 la 9 ore şi este posibilă efectuarea a două perioade de repaus săptămânal redus consecutiv de cel puţin 24 h, însă compensarea trebuie făcută împreună cu următoarul repaus săptămânal normal.

Guvernul explică în rezoluție că acest articol este menit să permită țărilor UE să facă față „împrejurărilor excepționale și bruște inevitabile, în care devine în mod neașteptat imposibilă aplicarea prevederilor Regulamentului European în întregime”, pentru o perioadă scurtă de timp. „Convocarea la grevă pe perioadă nedeterminată în sectorul transportului rutier de marfă începută din 14 martie afectează funcționarea normală a anumitor fluxuri de mărfuri şi materii prime către centrele de producție, industrii și distribuție”, sustine Executivul.

Regulamentul european prevede că, în caz de urgență, statele membre pot stabili excepții temporare de la respectarea perioadelor de conducere, pauzelor și perioadelor de odihnă pe o perioadă de maximum 30 de zile, cu informarea imediată a Comisiei Europene.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare