Pe 6 iulie 2024, va intra în vigoare în UE obligația instalării sistemului de control al presiunii în pneuri pe remorcile și semiremorcile nou înmatriculate. Noul Regulament UN-ECE-R-141 are ca obiectiv ridicarea nivelului de siguranță rutieră, extinzând obligația și la sisteme avansate precum TPRS (Tyre Pressure Refill Systems) și CTIS (Central Tyre Inflation Systems).

Noua prevedere nu vizează doar creşterea siguranţei pe drum, ci promite și o reducere a costurilor de exploatare. Cu TPMS, șoferii își pot verifica presiunea în anvelope în timp real, ceea ce permite reducerea rezistenței la rulare, reducând astfel consumul de combustibil și emisiile de CO2.

Pe lângă o siguranță mai mare și un consum mai mic, umflarea corectă a anvelopelor previne uzura prematură, prelungind durata de viață a acestora și reducând perioadele de inactivitate a vehiculului. De asemenea, duce la o scădere a costurilor de înlocuire și întreținere, îmbunătățind eficiența operațională generală a flotelor de transport.

Regulamentul UN-ECE-R-141 stabilește cu precizie funcțiile cerute de sistemele de control. Toate vehiculele industriale noi cu MTMA de peste 3,5 t trebuie să fie echipate cu un dispozitiv TPMS funcțional. Sistemul avertizează imediat șoferul prin semnale vizuale clare atunci când există o diferență față de presiunea implicită mai mare de 20% sau când se atinge o presiune minimă de 150 kPa, permițând șoferului o reacție în timp util.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut