Lipsa de șoferi de camion din Germania devine din ce în ce mai problematică, iar companiile de transport germane chiar trebuie să refuze comenzile. Dirk Engelhardt, purtătorul de cuvânt al Asociației Federale pentru Transport Rutier, Logistică și Reciclare (BGL), a declarat că deficitul este acum între 80.000 și 100.000 de șoferi.

„Primim feedback de la companiile noastre de transport că sunt obligate să anuleze comenzile, că nu mai participă la licitații, că vând sau că nu folosesc vehiculele existente în flotă pentru că nu au șoferi”, a declarat Dirk Engelhardt. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a avut un efect redus asupra penuriei de șoferi din Germania, deoarece, spre deosebire de Polonia, în țară practic nu erau angajaţi șoferi ucraineni.

Cu toate acestea, deficitul de șoferi de camion este în creștere. Acest lucru se explică prin faptul că între 30.000 și 35.000 de șoferi se pensionează în fiecare an, iar în medie se eliberează doar 15.000 până la 20.000 de noi permise de conducere. În plus, o treime dintre șoferii de camioane din Germania au peste 55 de ani. Dacă situația va continua, peste 230.000 de șoferi vor părăsi piața muncii în următorii zece ani.

Pe de altă parte, şi neatractivitatea profesiei, din cauza nivelului salariilor și a condițiilor de muncă, a contribuit la adâncirea deficitului de personal în companiile de transport. Şoferilor de camion le este adesea dificil să echilibreze viața profesională și cea personală.

Pentru a rezolva penuria de șoferi de camion, BGL pledează printre altele pentru acorduri bilaterale cu țări terțe precum Turcia, pentru a asigura calificările necesare în țara de origine și pentru recrutarea de șoferi pregătiți în Germania.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare